MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Få svensktalande barn i Ronneby

publicerad 11 november 2020
- av Per Nordin
Genrebild - förskola.

I Ronneby i Blekinge har många barn bristande kunskaper i svenska och det finns förskolor i kommunen där det nästan bara går arabisktalande barn.

Ett tjugotal läkare och sjuksköterskor på BVC-centralerna i kommunen larmar nu att många barn de kommer i kontakt med har bristande kunskaper i svenska språket.

Det finns även förskolor i Ronneby där nästintill alla barn pratar arabiska. BVC-sköterskorna har i ett brev till lokalpolitikerna påtalat att det finns ett behov att förbättra barnens kunskaper i svenska.

– Man förstår på kroppsspråk och annat att barnen inte förstår oss, säger Christine Andersson, distriktssjuksköterska på Ronneby vårdcentral till SR.

Roger Fredriksson, Ronnebys kommunalråd, hoppas att den nya skolsatsningen som ska göras i kommunen kommer att bryta segregationen och att de framtida skolorna ska i större utsträckning blanda de svenska och de arabiska eleverna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend