Inrikes

Få svensktalande barn i Ronneby

Publicerad 11 november 2020

Genrebild - förskola.

I Ronneby i Blekinge har många barn bristande kunskaper i svenska och det finns förskolor i kommunen där det nästan bara går arabisktalande barn.

Ett tjugotal läkare och sjuksköterskor på BVC-centralerna i kommunen larmar nu att många barn de kommer i kontakt med har bristande kunskaper i svenska språket.

Det finns även förskolor i Ronneby där nästintill alla barn pratar arabiska. BVC-sköterskorna har i ett brev till lokalpolitikerna påtalat att det finns ett behov att förbättra barnens kunskaper i svenska.
– Man förstår på kroppsspråk och annat att barnen inte förstår oss, säger Christine Andersson, distriktssjuksköterska på Ronneby vårdcentral till SR.

Roger Fredriksson, Ronnebys kommunalråd, hoppas att den nya skolsatsningen som ska göras i kommunen kommer att bryta segregationen och att de framtida skolorna ska i större utsträckning blanda de svenska och de arabiska eleverna. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!