Tidigare SD-ledamot anklagas för att läcka information till vänsterextremister

publicerad 15 december 2021
- av Redaktionen

Den tidigare Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Pavel Gamov anklagas nu av flera anonyma källor för att vara en informatör som läcker känslig information till vänsterextremister och etablissemangsmedier.

Det är Nordfront som rapporterar att Pavel Gamov som 2017 tvingades lämna SD och blev politisk vilde inte bara har gått på möten med kända vänsterextrema profiler som AFA-grundaren Mathias Wåg och Henrik Johansson från ”Inte Rasist, men…”, utan också har delat med sig av känslig information om nationalister till den extrema vänstern.

Enligt källor till Nordfront har Gamov själv för flera personer erkänt att han gått på möten med kända antinationalistiska företrädare ”som hämnd” för att han blev utesluten ur SD och påstås därefter ha läckt ut känslig information i massmedia i syfte att skada en tidigare partikamrat och få denne utesluten.


Annonser:


Den tidigare SD-politikern anklagas för att vid ett flertal tillfällen ha fotograferat personers mobilskärmar och privata chattloggar för att få hållhakar på dem.

– Vi fick info från en dåvarande medarbetare att Gamov hade skärmdumpat något på dennes telefon utan dennes vetskap, och att det därför inte fanns något förtroende för Gamov som person. Vi trodde väl att det rörde sig om en personlig konflikt, men med åren har man hört om fler liknande incidenter som tyder på att något annat varit bakgrunden, säger Dan Eriksson från föreningen Det fria Sverige.

Gamov påstås också ha skapat ett omfattande register över nationalister och invandringskritiker, bestående av skärmdumpar, inspelade samtal och annan privat information för att i framtiden ha hållhakar på dessa.

Även ordföranden för SD:s ungdomsförbund, Tobias Andersson har varnat för beteendet i en intern Facebookgrupp och uppmanat medlemmar att inte låta sig utpressas eller hotas av Gamov.

De senaste åren har Gamov varit engagerad först i podden Lögnarnas tempel och sedan med Exakt24 och Nya Tider och som medlem i Alternativ för Sverige.

Att döma av Nordfronts källor tyder dock mycket på att den tidigare riksdagsmannen fortsatt läcka känslig information om andra nationalister under det gångna året. Man pekar bland annat på att extrema vänstergrupperingar vid flera tillfällen kommit över hemlig information som bara Gamov och ett fåtal andra personer känt till och att detta lett till att nationalister utsatts för uthängningar,  smutskastningskampanjer, vandalism och skadegörelse.

Sammanfattningsvis har alltså vänsterextremisterna som Gamov hade kontakt med 2017 av en händelse alla kommit över och publicerat information som endast Pavel Gamov och en handfull andra personer har haft tillgång till. Flera av personerna som drabbats av informationsläckaget är övertygade om att det är Gamov som är källan och flera av de utsatta är också sådana som Gamov kan ha ansett sig ha haft personliga konflikter med”, noterar man.

Nordfront har sökt Pavel Gamov för en kommentar om anklagelserna, men han har valt att inte höra av sig. Tidningen betonar också att alla anklagelser inte ”går att bevisa till 100 procent” men att vittnesmålen ”sammantaget ger en väldigt tydlig bild som bara de mest blinda kan blunda för”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.