Eskil Erlandsson frias för sexuellt ofredande

publicerad 26 november 2020
- av Per Nordin
Eskil Erlandsson med den norske kollegan Lisbeth Berg-Hansen.

Centerpartisten och Sveriges tidigare jordbruksminister Eskil Erlandsson friades idag för två fall av sexuellt ofredande. Hovrätten konstaterar att Erlandsson tagit två kvinnor på låren men menar att detta inte räcker för en fällande dom.

Från början handlade det om tre olika målsägande som samtliga menade att Erlandsson tafsat på dem och smekt deras lår vid tillfällen mellan 2016 och 2018, skriver TT.

Tingsrätten menade att en av händelserna inte gick att bevisa och att Erlandsson förvisso utsatt de två andra kvinnorna för beröringar, men att det saknades sexuell prägel och att något straffansvar därför heller inte kan krävas.

Erlandsson själv har hela tiden menat att han inte minns händelserna och att han åtminstone inte medvetet berört dem. Däremot har han och hans försvar argumenterat för att han kan ha kommit åt dem när han masserat sina egna leder, något han gör ofta då han sedan 20 år tillbaka lider av diagnosen dupuytrens kontraktur – en åkomma som gör att fingrarna kröker sig.

Nu fastställer alltså Svea hovrätt tingsrättens dom och friar Erlandsson för sexuellt ofredande och menar att den tidigare jordbruksministerns beröring av kvinnorna inte kan vara tillräckligt för att få honom fälld. En domare vare dock skiljaktig och ansåg istället att han visst borde dömas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!