Erdogan godkänner svenskt Natomedlemskap

Det nya kalla kriget

publicerad 10 juli 2023
- av Markus Andersson
Kristersson lovar nu att Sverige ska bidra aktivt för turkiskt medlemskap i EU.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Slutet på 200 år av svensk alliansfrihet ser nu ut att gå mot sitt definitiva slut.

Efter dagens möte i Vilnius står det klart att Turkiets president Recep Erdogan kommer att gå vidare med att godkänna Sverige som Natomedlem – i utbyte mot att Sverige aktivt bidrar till ett Turkiskt EU-medlemskap.

Det har varit en bra dag för Sverige, menar Sveriges statsminister Ulf Kristersson efter mötet.

Förväntningarna var stora inför dagens Nato-möte i Vilnius. Dramatiken tätnade ytterligare när Turkiet strax innan mötet tillkännagav nya villkor för ett turkiskt godkännande av svenskt Natomedlemskap: Att turkiska medlemskapsförhandlingar med EU återupptas. Trots detta till synes högtflygande krav, för att inte tala om den tidigare dramatiken kring koranbränningar i Stockholm, har man nu alltså nått en överenskommelse.

Jag har glädjen att meddela att president Erdoğan har gått med på att överlämna anslutningsprotokollet till det turkiska parlamentet så snart som möjligt, deklarerade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under kvällens presskonferens.

Enligt Stoltenberg är det tack vare Sveriges och Turkiets samarbete i linje med det så kallade trilaterala memorandum som slöts i Madrid för ett år sedan som man nu lyckats nå en överenskommelse.

Det memorandum som ingicks för ett år sedan vid toppmötet i Madrid har levererat. Det har gett resultat i vår kamp mot terrorismen, mer säkerhet för Turkiet och ett starkare Nato, meddelar en lättad Stoltenberg stolt. Sedan vårt avtal i Madrid har Sverige och Turkiet arbetat närmare tillsammans för att ta itu med Turkiets legitima säkerhetsproblem. Som en del av denna process har Sverige ändrat sin konstitution, ändrat sina lagar, avsevärt utökat sitt samarbete mot terrorism mot PKK och återupptagit vapenexporten till Turkiet.

Det är nu bara formellt pappersarbete som återstår för att Sveriges medlemskap i den USA-ledda militäralliansen ska betraktas som godkänt av Turkiet.

Det Turkiska parlamentet jobbar veckan ut och sedan tar de sommarledigt, så det bör ske den här veckan. Teoretiskt sett kan man se att de hinner klämma in det den här veckan redan, säger Turkietkännaren Paul Levin till skattefinansierade SVT.

När detta väl är avklarat återstår endast Ungern som ett potentiellt hinder för att Sveriges ska bli fullvärdig Natomedlem.

– Jag tar fasta på att Ungern inte kommer att sinka ett svenskt Natomedlemskap. “As soon as possible”, det är vad vi har skakat hand på i dag, kommenterar Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

USA:s President Joe Biden var inte sen att gratulera Nato och det svenska etablissemanget till den militäralliansmässiga framgången med följande uttalande, som står att läsa på Vita husets hemsida:

“Jag välkomnar uttalandet från Turkiet, Sverige och Natos generalsekreterare i kväll, inklusive president Erdoğans åtagande att överlämna anslutningsprotokollet för Sverige till Turkiets stora nationalförsamling för snabb ratificering. Jag är redo att arbeta med president Erdoğan och Turkiet för att stärka försvaret och avskräckningen i det euroatlantiska området. Jag ser fram emot att välkomna statsminister Kristersson och Sverige som vår 32:a allierade i Nato och jag tackar generalsekreterare Stoltenberg för hans orubbliga ledarskap”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!