Elgigantens policy: Svenska språket gäller på rasten

publicerad 24 maj 2019

Elgiganten logistik på Torsvik i Jönköping med över 500 anställda med 48 olika nationaliteter påbjöd att de anställda skulle tala svenska på rasterna. Inga andra språk. Det berättar Jönköpings-Posten.

Skälet var att vissa anställda kände sig diskriminerade och att språkförbistringar hade orsakat arbetsmiljöproblem. Språkrådet, som är Sveriges officiella organ för språkvård och språkpolitik, ifrågasatte dock beslutet.

Efter det att förbudet mot att tala hemspråk väckte reaktioner har Elgiganten nu tvingats backa och fått korrigera språkpolicyn.

För att undvika utanförskap, så har vi svenska som gemensamt språk på vår arbetsplats under arbetstid. Vi uppmuntrar även att vi, i största mån, tar hänsyn till detta under raster.” Det säger Per Hansson, platschef på Elgiganten.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.