Ekots nyhet om tiggarregistrering var spekulation

publicerad 16 december 2015
Bilden är illustrativ

Sveriges Radio Ekot publicerade i morse ett ”avslöjande” om att polisen registrerar tiggande EU-migranter. Huvudnyheten att de skulle gjorts på grund av de är romer visade dock sig helt sakna substans och var spekulation ifrån SR:s reporter, men slogs upp trots att Ekot saknade fakta om detta.

Det var i morse som Sveriges Radio Ekot publicerade nyheten ”Romska EU-migranter registrerades av polisen”. Men att polisen skulle ha registrerat tiggarnas etnicitet är helt taget ur luften avslöjade Granskning Sverige under dagen.

”Nyheten” visade sig vara producerad av My Vingren från vänsterextrema våldsgrupperingen Researchgruppen, f d AFA Dokumentation som fått anställning på Sveriges Radio.

När Granskning Sverige ringer till Ekots chef Göran Dahlqvist, för att fråga vad som egentligen är nyheten, blir svaret förvånansvärt ärligt.

– Ja, jag frågade faktiskt samma sak när jag kom till redaktionen i morse, säger Göran Dahlqvist.

Göran Dahlkvist, som är ansvarig utgivare på Ekot, har alltså inte heller förstått vad det är som är nyhet, med att intervjua uteliggare och polisen, utan att avslöja någon fakta. ”Nyheten” är att polisen nu efteråt, skall kolla upp om det finns någon notering om ”etnicitet”.

– Står Ekot på rättssamhällets sida eller på Antifascistisk Aktions sida?, frågar Granskning Sverige innan Dahlkvist avslutar samtalet.

Hör inslaget nedan:

 

Ekots nyhet:
Romska EU-migranter registrerades av polisen
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.