Inrikes

Efter träffsäkra tweeten – Sydsvenskans ledarskribent omplacerad till icke-skrivande tjänst

Förra veckan rapporterade NyD om att Sydsvenskans chefredaktör tagit avstånd från sin ledarskribent Mats Skogkär efter en tweet om raskravallerna i USA och vänstern. Nu omplaceras Skogkär om till en icke-skrivande tjänst på Bonniertidningen, något som Skogkär själv pekar på strider mot den förmenta policyn av yttrandefrihet som ska utgöra ett av den liberala mediakoncernens kärnvärden.

Igår fick jag veta att jag har skrivit min sista ledare för HD/Sydsvenskan och att jag kommer att omplaceras till en icke-skrivande tjänst”, bekräftar Mats Skogkär i ett mejlsvar till Journalisten.
Han skriver dock även att han kommer inte godkänner omplaceringen med hänvisning till yttrandefriheten.

Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande”, fortsätter han.

Skogkär har pudlat till viss del och kallar sin tweet “korkad” och “att den aldrig borde ha publicerats”. Dagens Nyheter, som också är liberal och en del av Bonnierkoncernen, har utmålat honom som högerextremist av Isobel Hadley-Kamptz.

Det var Sydsvenskans politiska chefredaktör, Heidi Avellan, som fattade beslutet att Skogkär inte längre får skriva ledare i tidningen.

I opinionsbildning gäller det att vara konsekvent och hålla sig till tidningens åsikt. Jobbet går ut på att formulera tidningens åsikt. Det är mitt ansvar. Oavsett vem som skriver så är uppdraget att uttrycka tidningens hållning, säger Avellan.

Hon säger även att hon inte litar på Skogkärs omdöme och att han har fått varningar ”om hans twittrande fortsätter att störa vår opinionsbildning”.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!