Dragqueens skall läsa sportlovssagor för barn i Helsingborg

publicerad 8 februari 2020

Dragqueens kommer att under sportlovet läsa ”normkreativa sagor” för barnen på Helsingborgs stadsbibliotek. Det är konceptet Drag queen story hour, ursprungligen från San Francisco i USA, som nu sprider sig i Sverige.

Under sportlovet kommer barnen på Helsingborgs stadsbibliotek att få lyssna på sagor utan ”normer och gränser” vars syfte är att ”utmana könsnormerna”.

Det är konceptet Drag queen story hour, som ursprungligen startades 2015 i San Francisco i USA, som nu kommer till Helsingborgs stadsbibliotek. Bakom ligger en “icke vinstdrivande organisation” som ser det som sin uppgift att låta barn få höra sagor som ”utmanar traditionella könsuppfattningar”.
I Sverige är det organisationens ambassadörer sedan 2017, de båda männen ”Lady Busty” och ”Miss Shameless”, som drar på sig sminket och de glittriga damkläderna för att ge barnen en gränslös och ”normkreativ” stund. Barnen ska utbildas i sådant som att ”Askungen kan bli kär i en prinsessa” och ”pappor kan ta på sig högklackat”.

– Vi är ”pojkar” som gillar att klä oss i klänning, konstaterar en av de båda männen.

– Jag mindes att jag hade sett om det på amerikanskt tv och tänkte: varför har jag inte kommit på det här själv? Drag och sagoläsning för barn är ju helt fantastiskt. Barn älskar ju glitter, säger ”Lady Busty”.

– Många föräldrar hör av sig med hjärtskärande historier om att vi gjort skillnad, tillägger ”Miss Shameless”.

De båda männen höll under förra våren 57 normbrytande sagostunder på förskolor i Malmö. Närmare 2 000 barn ska ha fått uppleva de båda kvinnoklädda männens sagoberättande. Under sagostunden får barnen även en introduktion i mantrat ”Allas lika värde”.

Efter premiären i Helsingborg kommer en vårturné runt om i Sverige där fler barn kan komma att utsättas.

 

Källa: HD.se


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!