Dom i omfattande dataintrångshärva

publicerad 21 april 2018

6,5 års fängelse för bedrägeri och omfattande dataintrång i flera banker, myndigheter och ett politiskt parti. Det blev domen för huvudmannen i det så kallade Homoki-ärendet, en 38-årig man från Malmö. Även hans medhjälpare döms till fängelse.

Idag meddelade Malmö tingsrätt dom i en av de mest omfattande rättegångarna någonsin, det så kallade Homoki-ärendet. Det omfattande ärendet om grovt dataintrång och grova bedrägerier är det första nationellt prioriterade ärendet i den nya Polismyndigheten, där samtliga polisregioner har bidragit med bland annat utredare.

Huvudmannen döms för samtliga gärningar till fängelse i sex år och sex månader. Hans medgärningsmän döms till fängelse tre år respektive två år och tre månader. Huvudmannens bror och en 60-årig man döms för andra grova bedrägerier till fängelse två år och nio månader respektive tre år och sex månader. Ytterligare åtta personer döms för delaktighet av olika slag i brottsligheten.

Tingsrätten har under en drygt fem månader lång huvudförhandling prövat 64 stämningsansökningar rörande framförallt grova dataintrång och grova bedrägerier. Ett stort antal personer har hörts men framförallt har det varit fråga om en mycket omfattande datateknisk bevisning. Sammanlagt har 18 personer varit åtalade i olika delar, skriver Malmö Tingsrätt i ett pressmeddelande.

Utredningsarbetet har varit omfattande. Ett femtiotal medarbetare inom polisen har jobbat fokuserat med Homoki och som mest har 13 åklagare varit igång med olika utredningar runt om i Sverige. Minst 1930 grova dataintrång har verifierats från datorer och servrar. 420 målsägande har identifierats och informerats med hjälp av Säkerhetspolisen (SÄPO) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), och det sammanlagda värdet på bedrägerierna bedöms ligga på över 40 miljoner kronor.

– Det är oerhört glädjande att det mycket omfattande arbete som bedrevs inom hela Polisen nu har gett resultat i form av flera fällande domar. En stor mängd utredare över hela landet har varit inblandade i utredningen och gjort ett fantastiskt jobb, säger Jarl Holmström, operativt ansvarig i region Syd som haft det nationella samordningsansvaret i ärendet.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.