Delad vänster efter islamistisk motdemonstration i Skurup

publicerad 28 januari 2020
- av Isac Boman
Lokal demonstrant från Skurup till stöd för beslutet om slöjförbud i kommunens grundskolor som fått sin skylt krossad i ett överfall av en inrest motdemonstrant från Malmös unga muslimers besök i Skurup.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Malmös unga muslimers demonstration i Skurup mot kommunens beslut om slöjförbud i grundskolan väcker efterspel inom vänstern. Bland annat har den tidigare vänsterpartiska profilen Amine Kakabaveh understrukit linjen att slöja i skolan nu bör förbjudas även nationellt.

“Huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal ska inte vara tillåtet i Skurups kommuns förskolor och grundskolor.” Så lyder nyckelmeningen till Sverigedemokraternas motion som klubbades igenom av Skurups kommunfullmäktige den 16 december.

Den 13 januari tog sig Föreningen Malmös unga muslimer mot den bakgrunden ut med buss med sammanlagt uppskattningsvis 200 aktivister från Malmö till Skurups kommunhus för att protestera mot kommunens beslut om slöjförbud i skolan. Nya Dagbladets fotograf Freddy Mardell berättar om en mindre grupp lokala demonstranter från Skurup på plats för att möta upp motdemonstrationen och visa stöd till kommunens beslut.

De blev rätt trakasserade, jag tyckte de var modiga, säger Mardell.

Under demonstrationerna överfölls lokalbon Eva-Marie Ohlsson, som visade stöd för beslutet på en demonstrationsskylt med den överkryssade texten ”Sharia”, när en man med arabiskt ursprung rusade fram och knäckte hennes skylt i ett mycket plötsligt anfall.

De som åkte med bussen behöver höra att det finns de som inte tycker om vad de står för. Det är ett beslut som är taget i demokratisk ordning, och jag ville visa var jag står i denna fråga, kommenterar Ohlsson som är bosatt i Skurup och medlem i den pro-svenska intresseföreningen Det Fria Sverige.

I efterspelet till Skurup har bland annat Vänsterpartiets tidigare profil Amine Kakabaveh understrukit sitt stöd till ett nationellt förbud mot hijab för skolbarn på ett seminarium i Malmö.

Man ska skydda barn från att deras kroppar blir sexualiserade. Det handlar inte om rasism och islamofobi. Det handlar om könsförtryck, säger hon till Sydsvenskan och uttrycker stark kritik mot partiledaren Jonas Sjöstedts hållning som hon benämner som “feg” och ett “svek” mot invandrarkvinnor.

Skiljelinjerna har med Kakabavehs utspel ytterligare markerats inom den politiska vänstern. I Skurup bar en vänsterpartistisk kvinna huvudduk till stöd för den islamistiska motdemonstrationen, något som fortfarande speglar den rådande linjen i partiet.

Det är svårt att finna ord för okunnigheten det visar på, jag tycker det är väldigt sorgligt, säger Eva-Marie Ohlsson som därtill noterar den påtagliga splittringen till vänster på den politiska skalan och tillägger att hon uttrycker särskild tacksamhet till två manliga medlemmar från Kommunistiska partiet som kom till hennes undsättning vid överfallet.

Fler fotografier från Freddy Mardells besök i Skurup kan skådas i bildspelet nedan.

 

[envira-gallery slug=”malmos-unga-muslimer-i-skurup”]

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!