Dan Park döms till fängelse

publicerad 4 april 2014

Den Malmöbaserade konstnären Dan Park dömdes under fredagen till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal. Park döms bland annat för att ha hållit upp en skylt med texten ”zigenarbrott är något gott”, under en demonstration i fjol.

Nu är det färdigskapat för den kontroversiella gatukonstnären Dan Park. Efter att i flera år ha profilerat sig i Malmötrakten genom sina provokativa affischer, döms han nu av Malmö tingsrätt till tre månaders fängelse.

Dan Parks alster kretsar liksom i princip all modern konst, kring kontroversiella ämnen och tabun. Problemet för Parks del är att han bryter mot tabun som enligt svensk lag inte får brytas – nämligen yppandet av negativa åsikter rörande folkgrupper som ej är av nordvästeuropeisk härstamning.

Beröringspunkterna mellan fallet Park och fallet Pussy Riot har uppmärksammats av flera profilerade bloggare i dagarna. Man pekar bland annat på att de i båda fallen rör det sig om konstnärer som på olika sätt har brutit mot tabun som anses heliga för respektive samhälle. I Ryssland handlar de om värden som familj, fosterlandet och religionen – i Sverige handlar det om påbudet att riva ner och förneka de samma, samt hylla motsatsen.

Dan Park döms för att ha brutit mot en lag, under vilken han själv inte är garanterad skydd.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.