Dadgostar om påskyndade Nato-processen: ”Hårresande”

publicerad 5 maj 2022
- av Sofie Persson
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet ryter ifrån igen angående Socialdemokraternas påskyndade process att besluta om medlemskap i Nato.

Det är helt hårresande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

I mitten av maj förväntas Socialdemokraterna ta ett beslut angående Nato, något som Nya Dagbladet rapporterade om tidigare idag. Mycket pekar på att ett medlemskap i den USA:ledda militäralliansen kommer att bli verklighet för Sverige. Detta är något Vänsterpartiet ställt sig kritisk mot och menar att en folkomröstning bör genomföras innan. Nu ger partiledaren Nooshi Dadgostar ytterligare kritik till Socialdemokraterna i SVT-programmet Politikbyrån och menar att ”processen är oerhört forcerad”.

Den här processen är oerhört forcerad. Jag har aldrig varit med om det här i mitt politiska liv, och att göra det här på två, tre veckor – det är helt hårresande, säger partiledaren i programmet.

Hon menar också att det är viktigt att svenska folket får veta vad det finns för fördelar och risker med ett medlemskap och understryker ytterligare en gång att en folkomröstning är rimlig i det här läget.

En så stor viktig och central fråga för Sverige hastas fram på det här sättet. Det är inte rimligt. En folkomröstning skulle kunna ske i år så det är även det en snabb tidsplan.

Vidare poängterar Dadgostar att Socialdemokraterna i själva verket gick till val på att de sade nej till ett Nato-medlemskap.

För bara några månader sedan sa Peter Hultqvist att så länge han är försvarsminister i en socialdemokratisk regering skulle de inte leda Sverige in i Nato. Jag märker nu att man försöker föra in politikerna i ledet i det socialdemokratiska partiet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!