Coronasmittade flyttas till äldreboende

publicerad 30 mars 2020

Nu flyttar de första coronasjuka personerna in på Bagaregårdens äldreboende i Göteborg. En våning på boendet har gjorts om till korttidsboende för smittade. Kommunen menar, att det är en nödvändig men säker lösning. Det skriver GP.

– Om någon hade frågat mig efter den minst lämpliga platsen för en coronaavdelning hade jag svarat ett äldreboende. Jag tror att 99 procent av svenskarna hade sagt likadant, säger Alarik Hammar, vars snart 81-åriga mor bor på äldreboendet.

Bagaregårdens äldreboende har stoppat besök på grund av smittorisken. Nu byggs en våning om till vård för coronasmittade. Målgruppen för den nya avdelningen är coronasmittade personer som är färdigbehandlade på sjukhusen. När de skrivs ut behöver de någon typ av korttidsvård och det är kommunens ansvar att ta hand om dem.

– I samråd med Vårdhygien och Smittskydd har vi kommit fram till att det bästa är att samla alla på ett ställe. Det är för att inte riskera att drabba andra som har korttidsvård men inte är smittade, säger Annika Ljungh, sektorschef för äldreomsorgen i stadsdelen Örgryte-Härlanda.

Redan under fredagen kom de första patienterna från sjukhusen. Kommunen valde att placera avdelningen på Bagaregårdens äldreboende eftersom patienterna kunde flytta in omgående.

Från regionens håll har man efterfrågat omvårdnadsplatser för coronasmittade i flera dagar. Nu har en del patienter blivit kvar på sjukhus trots att de inte längre behöver sjukvård. Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef på Östra sjukhuset, tycker att kommunen har fattat ett klokt beslut.

– Det är ingen fara att det skulle smitta mellan våningsplan eller patienter. Personalen har fått en heldagsutbildning och all vårdpersonal är tränade på att jobba enligt smittskyddsprinciper. Den stora faran är, om de smittade ligger kvar på sjukhusen eller om personer utifrån besöker äldreboenden utan att ha koll på smittskydd, säger Taranger.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.