Centerpartister vill se svenskt Natointräde

Nu höjs krav från de två centerpartisterna Alfred Askeljung och Daniel Bartenius att partiledaren Annie Lööf ska arbeta för att Sverige ska gå med i den kontroversiella militäralliansen Nato.

publicerad 26 juni 2014
Svenska och amerikanska soldater ur Natostyrkan Isaf bär på en skadad nära staden Mazar-e Sharif i Afghanistan

Sveriges eventuella Natomedlemskap fortsätter att vara en het fråga. Under våren visade en opinionsundersökning att endast 21 procent av svenskarna var positiva till ett inträde i militäralliansen.

Det hindrar dock inte Centerpartiets studentförbund Centerstudenter från att vilja se ett svenskt Natointräde. Därför lobbar man nu för att såväl ungdomsförbundet som moderpartiet ska verka för att Sverige går med i Nato.

Riksdagskandidaten Alfred Askeljung och partimedlemmen Daniel Bartenius skriver på SVT Opinion att i takt med att omvärldens diktaturer rustar upp ska Nato försvara så kallade ”demokratiska och frihetliga värden”.

”Omvärldshändelserna under det senaste året visar att paradigmen om ”historiens slut” och ”evig fred” var totalt felaktiga. Militär förmåga är fortfarande relevant och vital för att kunna skydda demokratiska och frihetliga värden. I takt med att diktaturer i omvärlden rustar upp så behöver vi fungerande försvarssamarbeten för att inte riskera demokratiska länders oberoende”, skriver man på SVT Opinion.

Centerpartiet har tidigare offentliggjort att man vill utreda om Sverige ska utöka samarbetet med Nato och bli fullvärdiga medlemmar.

Idag deltar Sverige bland annat i Afghanistan med Natostyrkan Isaf och har styrkor på plats i landet. I december kritiserades Försvarsmakten av Riksrevisionen som menade att Sveriges internationella insatser riskerar att påverka försvarsförmågan på hemmaplan negativt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.