Nato

Centerpartister vill se svenskt Natointräde

Nu höjs krav från de två centerpartisterna Alfred Askeljung och Daniel Bartenius att partiledaren Annie Lööf ska arbeta för att Sverige ska gå med i den kontroversiella militäralliansen Nato.

Svenska och amerikanska soldater ur Natostyrkan Isaf bär på en skadad nära staden Mazar-e Sharif i Afghanistan

Sveriges eventuella Natomedlemskap fortsätter att vara en het fråga. Under våren visade en opinionsundersökning att endast 21 procent av svenskarna var positiva till ett inträde i militäralliansen.

Det hindrar dock inte Centerpartiets studentförbund Centerstudenter från att vilja se ett svenskt Natointräde. Därför lobbar man nu för att såväl ungdomsförbundet som moderpartiet ska verka för att Sverige går med i Nato.
Riksdagskandidaten Alfred Askeljung och partimedlemmen Daniel Bartenius skriver på SVT Opinion att i takt med att omvärldens diktaturer rustar upp ska Nato försvara så kallade “demokratiska och frihetliga värden”.

“Omvärldshändelserna under det senaste året visar att paradigmen om “historiens slut” och “evig fred” var totalt felaktiga. Militär förmåga är fortfarande relevant och vital för att kunna skydda demokratiska och frihetliga värden. I takt med att diktaturer i omvärlden rustar upp så behöver vi fungerande försvarssamarbeten för att inte riskera demokratiska länders oberoende”, skriver man på SVT Opinion.

Centerpartiet har tidigare offentliggjort att man vill utreda om Sverige ska utöka samarbetet med Nato och bli fullvärdiga medlemmar.

Idag deltar Sverige bland annat i Afghanistan med Natostyrkan Isaf och har styrkor på plats i landet. I december kritiserades Försvarsmakten av Riksrevisionen som menade att Sveriges internationella insatser riskerar att påverka försvarsförmågan på hemmaplan negativt.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!