Centern räddar Strandhäll – klarade omröstning

publicerad 28 maj 2019

Annika Strandhäll får fortsätta som socialförsäkrings­minister. Det står klart efter att misstroendeomröstningen mot henne inte gick igenom, mycket på grund av Centerpartiets beslut att lägga ner sina röster.

Annika Strandhäll (S) har varit hårt pressad de senaste veckorna. Beslutet att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler inför fjolårets riksdagsval var politiskt motiverat, enligt oppositionen. Man anklagar även Strandhäll för att ha farit med osanning.

Hon valde att sparka generaldirektören för Försäkringskassan, skälet var att skylla ifrån sig. Alla vet att politik är en speciell bransch, det är en hel del tjuv och rackarspel men den här typen av cyniska maktspel hör inte hemma här. Man kan inte ens stå för att man gör det, säger Henrik Winge (SD), enligt Aftonbladet.

Under tisdagsförmiddagen hölls en misstroendeomröstning i riksdagen mot Strandhäll. Misstroendeomröstningen stöddes av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade nej till att väcka misstroende. Vänsterpartiet och Centerpartiet valde att lägga ner sina röster, vilket räddade Strandhälls framtid som minister.

Statsminister Stefan Löfven (S) har hela tiden gett sitt stöd till sin partikamrat och ministerkollega och menar att man borde avvakta KU:s granskning av Strandhälls förehavanden och beslutet att sparka Ann-Marie Begler.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.