Den högprofilerade globalisten och Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) vill inte att Donald Trump vinner det amerikanska valet.
Han hävdar att både den svenska ekonomin och säkerhetsläget riskerar att försämras om Republikanernas kandidat blir nästa president.
I svensk statstelevisions Morgonstudion menar Bildt, som också har en bakgrund som svensk utrikesminister, att Sverige och Europa inte genast kommer att märka några större positiva eller negativa effekter av vem som vinner valet, men att det kan få betydande konsekvenser på längre sikt.
– Det kan påverka, eller kommer att påverka den globala ekonomin. Trump har ett program när det gäller tullar och handel som är destruktivt enligt min mening för global tillväxt och global handel.
– Det kan påverka vår ekonomi att den blir sämre helt enkelt. Vi européer och vi svenskar är mer beroende av en fungerande världsekonomi och världshandel än vad många andra är. Så vi är också beroende av att USA helt plötsligt inte går åt andra hållet och blir superprotektionistiskt och börjar med handelshinder och handelskrig. Det påverkar vår ekonomi och vår välfärd negativt, fortsätter han.
“Betydande oro”
Enligt den förre M-toppen är det inte bara svenskarnas ekonomi som kommer att försämras vid en Trump-vinst utan även säkerhetsläget i Europa, detta då Trump anses vara mindre intresserad än Harris av att bekämpa Ryssland och stötta Ukraina i det pågående kriget.
– Jag tillhör inte dem som är entusiastiska anhängare av Trump. Jag ser med en betydande oro för bägge dessa delar, säger Bildt.
Andra skäl till att Carl Bildt ogillar Trump är bland annat att denne ”inte är så intresserad” av globalt samarbete för att stoppa påstådda pandemier och klimatförändringar.
“Besatta” av USA
Han är också starkt kritisk till det fokus som det amerikanska valet får i Sverige, jämfört med vad som händer i andra delar av världen.
– Vi är lite lätt besatta, vi ligger nog i toppklass när det gäller att vara intresserade av varje detalj i det amerikanska valet. Alla har plötsligt blivit experter på opinionsutvecklingen i Wisconsin och så vidare.
– Har vi lika mycket uppmärksamhet i slutskedet av en svensk valrörelse? frågar han sig, och menar att man får intrycket av att ”Amerika är det enda som finns i världen”.