Carl Bildt gav USA förhandsinformation om ubåtskränkningar

publicerad 5 september 2018

Tidigare hemligstämplade dokument från USA:s utrikesdepartement visar hur Carl Bildt försedde USA med uppgifter om den svenska ubåtskommissionen på 80-talet. Detta innan uppgifterna blev offentliga.

Det handlar om dokument som SVT kommit över och som tidigare varit hemligstämplade hos USA:s utrikesdepartement. I dokumenten beskrivs det hur Carl Bildt, som var med i den svenska ubåtskommissionen på 80-talet, berättat i förhand för den amerikanska ambassaden att ubåtskommissionens slutsats är att ubåtskränkningarna gjordes av Warszawapakten, däribland den uppmärksammade kränkningen av en okänd ubåt i Hårsfjärden utanför Musköbasen söder om Stockholm.

Carl Bildt säger till SVT att han agerade på uppdrag av den tidigare försvarsministern Sven Andersson och att information även gavs till Sovjetunionens ambassad i Stockholm.

– Det var en muntlig information. Allt sånt här koordinerades av Sven Andersson, säger Bildt till SVT.

Men Carl Bildts påstående om att han agerade på uppdrag av Sven Andersson tillbakavisas av Ingvar Carlsson, vice statsminister åren 1982-1986. Carlsson menar att Bildt svikit sitt land och sin regering.

– Det är utomordentligt anmärkningsvärt. En ledamot från kommissionen förser löpande den amerikanska ambassaden med information om arbetet i denna för Sverige väldigt känsliga fråga. Och dessutom, allra värst, innan svenska folket får del av rapporten informerar han amerikanska ambassaden och amerikanska UD. Och det är inte vilken fråga som helst – det är en fråga som är enormt känslig mot den andra stormakten och där Sveriges trovärdighet står på spel, säger Ingvar Carlsson till SVT.

– Det var att svika sitt uppdrag och sitt land och sin regering.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!