C och L backar från hotet om misstroendeförklaring

publicerad 14 september 2017
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L)

Centerpartiet och Liberalerna kommer inte att gå vidare med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist för hans roll i den så kallade IT-skandalen. Kristdemokraterna och Moderaterna meddelar däremot att man har för avsikt att gå vidare i frågan.

Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund gav beskedet vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen.

Det finns ingen tvekan om att försvarsminister Peter Hultqvist har agerat klandervärt. Det är märkligt att han påstår att han inte har pratat med statsministern. Dock har den sakliga grund som fanns tidigare i somras fallit i och med att informationen om säkerhetsskandalen har funnits hos statsministerns närmaste medarbetare i ett tidigt skede. Centerpartiet kommer inte att rösta för ett misstroende, riksdagens skarpaste vapen, mot en minister om det saknas saklig grund för detta”, skriver Annie Lööf på Facebook.

När IT-skandalen på Transportstyrelsen offentliggjordes i somras valde Alliansen och Sverigedemokraterna att hota med misstroendeförklaring mot tre av statsminister Stefan Löfvens ministrar. Som följd av detta lämnade inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson. Försvarsminister Peter Hultqvist hade också ett hot om en misstroendeförklaring mot sig, men fick fortsatt förtroende på sin post av statsministern. Centerpartiet och Liberalerna meddelar nu att man inte går vidare med misstroendeförklaringen mot Hultqvist.

Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna är de tre riksdagspartier som meddelat att man tänker gå vidare med en misstroendeförklaring.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.