Butikshandlare: ”Snatterierna ökar”

publicerad 9 november 2022
- av Sofie Persson
Människor tycks bli allt mer desperata under den pågående ekonomiska krisen.

I takt med ökade matpriser ökar även snatterier, vittnar flera butikshandlare om. Främst handlar det om färskvaror, men även exempelvis hygienprodukter.

–  Vi har det sämre ställt och det kanske är för att få mat som det kan bli så, säger Icahandlaren Urban Svensson.

Snatterier ökar ständigt i butikerna. På Ica Kvantum Hammarö har man exempelvis sett en liten ökning de senaste månaderna.

Vi ser att det diffar i våra system för inköp — fastän vi ska ha varor kvar står hyllorna tomma, säger Urban Svensson, Icahandlare, till skattefinansierande SVT.

Svensson menar att det främst handlar om färskvaror som exempelvis kött, men även hygienprodukter. Han tror att det beror på att människor har svårare att klara sig i slutet av månaden.

Jag tror att det är så att vi går in i en lågkonjunktur och att en del har svårt att få ekonomin att gå ihop i slutet av månaden, säger han. Vi har det sämre ställt och det kanske är för att klara familjesituationen och för att få mat som det kan bli så.

Vanligen har man väktare som går runt i butiken, något man nu utökat ytterligare. Gripanden har nu gått från ungefär ett var fjärde timme till ett var tredje.

Även i exempelvis Bengtsfors i Dalarna har man sett en markant ökning, men också i Norrtälje vittnar man om hur snatterierna blivit fler.

Vi har sett en ökning, säger Cecilia Hammarsten, handlare på Tempo Hallstavik, till Norrtelje Tidning och pekar på att människor under den pågående ekonomiska krisen tycks ta mer risker.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.