Borlängepedofil döms för hundratal övergrepp

publicerad 4 april 2024
- av Redaktionen
Mora tingsrätt konstaterar att det är svårt att sätta ett pris på en förstörd uppväxt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En 51-årig man, bosatt i Borlänge, har dömts till sju års fängelse för över hundra sexualbrott mot ett närstående barn. De hänsynslösa övergreppen pågick under mer än ett decennium.

Domen meddelades av Mora tingsrätt under tisdagen och det framkommer att övergreppen ska ha börjat redan när barnet var fem år gammalt – och sedan fortsatt under hela uppväxten.

Pedofilen ska framförallt ha begått övergreppen i barnets hem på en ort i Dalarna – men också på ett antal andra platser i närområdet under sammanlagt 13 års tid. Ett antal övergrepp filmades också av 51-åringen och kunde sedan användas som bevis mot denne.

Det har rört sig om ett hundratal grova brott mot en ung person under lång tid,vilket i sig gör att straffvärdet är mycket högt. Straffvärdet höjs än mer av att gärningarna inneburit allvarliga angrepp på (offrets) trygghet till (gärningsmannen)”, skriver tingsrätten.

“Förstörd uppväxt”

Rätten pekar på att offrets uppväxt förstörts av pedofilens sadistiska övergrepp och att det inte spelar någon roll för straffvärdet att det var många år sedan vissa av brotten begicks.

I övrigt handlar det om att sätta ett pris på en i grunden förstörd uppväxt, vilket inte är lätt att värdera i pengar. Tingsrätten uppskattar dock mot bakgrund av mängden av systematiskt kränkande sexualbrott under mycket lång tid samt i ljuset av överrättspraxis och brottsskadeavgöranden, att skäligt skadestånd i ett för allt kan uppskattas till 600 000 kronor för kränkning samt 75 000 kronor för sveda och värk”.

51-åringen döms sammanlagt för 30 fall av grov våldtäkt mot barn, cirka 50 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn och omkring 30 fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!