Inrikes

Bombningen av branden i somras kan ha fått motsatt effekt

Publicerad 6 november 2018

https://youtu.be/Z3c8TUvXeg0

Den bombning som försvarsmakten genomförde för att få bukt på de stora skogsbränderna i somras förvärrade branden i Älvdalen, enligt flera oberoende källor som P4 Dalarna talat med.

Den 25 juli fällde ett JAS 39 Gripen-plan en bomb vid Trängslet i Älvdalens kommun för att ta bort syret till den stora skogsbrand som rådde. Även om bombningen inledningsvis bedömdes ha varit lyckosam kommer nu uppgifter om att den i själva verket stjälpte släckningsarbetet och gjorde så att branden kunde växa.

Enligt flera av varandra oberoende källor som P4 Dalarna talat med spred sig skogsbranden ytterligare 150 hektar efter bombningen. Detta berodde på att all personal som fanns vid skjutfältet i Trängslet tvingades evakuera när bomben skulle fällas.
– Kartor som P4 Dalarna tagit del av visar att under den dag som skjutfältet var utrymt på grund av bombfällningen spred sig branden ytterligare 150 hektar och hoppade över en begränsningslinje, säger man i P4 Dalarnas reportage.

Johan Szymanski, som var räddningsledare vid skogsbranden i Älvdalen, säger dock att det inte var på grund av bombningen som branden spred sig.

– Att branden ökade från dygn till dygn är inget konstigt och har inget med bombningen att göra, säger han till P4 Dalarna.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!