Bombningen av branden i somras kan ha fått motsatt effekt

publicerad 6 november 2018

Den bombning som försvarsmakten genomförde för att få bukt på de stora skogsbränderna i somras förvärrade branden i Älvdalen, enligt flera oberoende källor som P4 Dalarna talat med.

Den 25 juli fällde ett JAS 39 Gripen-plan en bomb vid Trängslet i Älvdalens kommun för att ta bort syret till den stora skogsbrand som rådde. Även om bombningen inledningsvis bedömdes ha varit lyckosam kommer nu uppgifter om att den i själva verket stjälpte släckningsarbetet och gjorde så att branden kunde växa.

Enligt flera av varandra oberoende källor som P4 Dalarna talat med spred sig skogsbranden ytterligare 150 hektar efter bombningen. Detta berodde på att all personal som fanns vid skjutfältet i Trängslet tvingades evakuera när bomben skulle fällas.

– Kartor som P4 Dalarna tagit del av visar att under den dag som skjutfältet var utrymt på grund av bombfällningen spred sig branden ytterligare 150 hektar och hoppade över en begränsningslinje, säger man i P4 Dalarnas reportage.

Johan Szymanski, som var räddningsledare vid skogsbranden i Älvdalen, säger dock att det inte var på grund av bombningen som branden spred sig.

– Att branden ökade från dygn till dygn är inget konstigt och har inget med bombningen att göra, säger han till P4 Dalarna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!