Foto: montage/Tore Sætre/CC BY-SA 4.0

Biblioteket backar – tar in Tinos bok: “Man har omvärderat situationen”

Publicerad 23 februari 2017, uppdaterad kl. 11:47

Biblioteket i Ekerö centrum har nu svängt och kommer att ta in Sanandajis bok Massutmaningen. Det berättar kommunens informationschef Johan Elfver till Nya Dagbladet.

Igår rapporterade NyD om biblioteket i Ekerö centrum utanför Stockholm som vägrade att ta in nationalekonomen Tino Sanandajis bok Massutmaningen med hänvisning till att den ”stöder rasism, manar till förföljelse eller på annat sätt strider mot de mänskliga rättigheterna”. Den bibliotekarie som hänvisat till bokens olämplighet ville inte heller svara på frågor och menade att kommunens växel blivit ombedd att inte koppla fram samtal till henne.

Annons:


“Man har omvärderat situationen”

Men nu svänger alltså kommunen om den efterfrågade boken ifrån Sanandaji. Eftersom man bestämt på biblioteket att ingen där skulle uttala sig i frågan talade vi istället med kommunens informationschef Johan Elfver som vi blivit hänvisade till.

Biblioteket har alltså gjort en ny bedömning och beslutat att köpa in den.

– Eftersom intresset av att ta del utav den här boken har visat sig vara så stort, har biblioteket nu tagit beslutat att ta in boken för utlåning, berättar Elfver till Nya Dagbladet.

Vad var det som fick er att inte ta in boken från första början? Ni pratade om att den skulle vara rasistisk och bryter mot demokratin.

– Tyvärr så har det nog blivit ryckt ur sitt sammanhang. Det var absolut inte uppsåtet från bibliotekets sida. Utan det var ett utdrag ur biblioteksplanen, där framgår det vilken typ av böcker man köper in. Jag tror det felaktigt har tolkats som att Tino Sanandajis bok skulle vara det och det är det absolut inte. Det var absolut inte bibliotekets uppsåt eller mening att det skulle uppfattas på det sättet, så det är beklagligt, säger Johan Elfver.

Johan Elfver vill också fastslå att det inte är förbjudet för bibliotekets medarbetare att uttala sig till media, och att Nina Sundberg inte ensam tog det första beslutet att inte ta in boken. Sådana beslut görs alltid tillsammans av bibliotekets grupp enligt Elfver.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Dacke

  ..”och att Nina Sundberg inte ensam tog det första beslutet att inte ta in boken. Sådana beslut görs alltid tillsammans av bibliotekets grupp” enligt Elfver .Är det inte ett enkelt sätt att komma undan alltför lättvindigt, genom att säga att besluten tas i grupp? Nu kommer Nina Sundberg undan och har egentligen inte uttalat sig om Tinos bok var lämplig, eller ej?
  Det är “gruppen” som bär ansvaret och den kan aldrig ställas till svars, då den är skyddad av sekretesslagen.

  • Varmlandstok

   Det handlar om mycket svaga små människor.

 • KRAFT DURCH PEPE

  Hur säger man på engelska :” I Sverige är vissa böcker förbjudna på biblioteken.” Kanske dags att maila Fox News?

  • Bertil Andersson

   Fox och en massa andra nyhetsmedier har full koll på politikernas fingrar i allting. Etablissemangets version om hur “det är i Sverige” är inte lägre trovärdig. För varje dag så ökar min aktning för alternativ media. Utan den så hade vi fortfarande fått redigerade politiskt korrekta “nyheter” uppkörda i ansiktet.

 • Parsifal

  Som Groucho Marx sa: “Om ni inte gillar mina principer så har jag andra!”

 • Bibliotekets personal kommer själva privat låna boken. Så kommer den gå runt bland personalen så att vanligt folk inte kommer åt den. Dom får nöja sig med att stå i kö på en lista ad infinitum. Så tror jag dom kommer att lösa problemet.

 • buscador

  Efter att följt alternativa media några år nu så syns att kvaliteten på språket i inläggen där, nu har passerat lögnmedia med hästlängder. Från emotionella versaler till riktigt tankeväckande, och till friskhetstecknet ironi, har skiftat rejält den sista tiden.
  Och Trumps mitt-i-pricken-inlägg i veckan släppte verkligen ut anden ur flaskan. Om det var en retorisk hemlighet han presterade eller en ren lyckträff, för oss spelar ingen roll. Effekten visar ändock på något genialiskt.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend