Bibliotekarien Nina Sundberg som stod bakom censuren av Tino Sanandajis bok Massutmaningen har belagts med munkavel av sina chefer. Bibliotekschefen Sophie Wallebo (infälld).
Foto: montage/Tore Sætre/CC BY-SA 4.0

Bibliotekarien Nina Sundberg förbjuden av “högre chefer” att kommentera censuren av Tino Sanandanjis bok

Publicerad 22 februari 2017, uppdaterad kl. 21:56

Bibliotekarien Nina Sundberg som i ett brev förklarade att man inte tänker ta in nationalekonomen Tino Sanandajis bok Massutmaningen med hänvisning till att den ”stöder rasism, manar till förföljelse eller på annat sätt strider mot de mänskliga rättigheterna” är nu förbjuden av “högre chefer” att kommentera sitt eget brev.

Det är när Nya Dagbladet ringer upp bibliotekarien Nina Sundberg för att få en kommentar om varför man censurerat nationalekonomen Tino Sanandajis populära bok Massutmaningen på biblioteket i Ekerö centrum, som vi får beskedet.

Annons:


Vi möts omedelbart av en kritisk och skärrad röst när Sundberg lyfter på luren:

“Har du kopplats via kommunens växel?”

Nya Dagbladets reporter:

“Ja?”

Nina:

“Du ska inte kopplas fram till mig. Jag ska inte kommentera det här. Det ska högre chefer göra”.

Nya Dagbladets reporter:

“Men jag tänkte du hade ju skrivit brevet där och förklarat varför ni inte skulle ta emot den här boken, så jag frågar varför ni inte har valt att göra det?”

Nina:

“Som sagt du får vända dig till högre chefer”

Nya Dagbladets reporter:

“Men du kunde svara på… “klick”

Vi fick heller aldrig någon möjlighet att fråga om varför det bland annat finns kommunistisk litteratur på biblioteket och om bibliotekets konsekvenspolicy.

Biblioteket i Ekerö centrum blev uppmärksammat när besökaren Maria Halkiewicz försökte låna den uppmärksammade boken Massutmaningen som redovisar statistik och fakta relaterat till invandringens effekter på samhället, både socialt och ekonomiskt. Bokens faktaunderlag kommer från Statistiska centralbyrån, Brottsförebyggande rådet, Socialstyrelsen och en rad andra myndigheter.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Bengt Olsson

  När tom, hör och häpna, Expressen är positiv i sin recension av Massutmaningen……..

 • Bertil Andersson

  Orwell 1984.

 • PK svada

  Sverige er et fascist-land

  • Istvan Kozma

   Nej, det är det inte. Det korporativa samhället är A och O för en fascistisk statsbildning, och det ser vi inte i dagens Sverige. Läs gärna Fascismens ideologi av den fascistiska rörelsens grundare Benito Mussolini. OBS! I bildade kretsar är fascism en ideologi och ej ett skällsord!

   • PK svada

    At Sverige er et fascist-regime er det ingen tvil om, at du mener at fascisme utspiller seg i dag som på samme måte som for 100 år siden blir bare nok en PK-bortforklaring.

    • Istvan Kozma

     Jag har haft tillfälle att på nära håll skåda fascistiska system, nämligen i Spanien och Portugal på 60- och 70-talen. Alltså inte för 100 år sedan. Om man använder termen fascism som Stalin gjorde så kanske du har rätt. Han så bland annat: “socialdemokrati är en synnerligen lömsk form av fascism”. Det är första gången någon antyder att jag har PK-åsikter. Annars brukar det heta att jag är en högerman, vilket jag tillstår att jag är..)

 • Siri Kleiven

  Han er fantastisk og burde komme mer til orde. Han kunne rette opp de norske avisenes desinformasjon om innvandrere og kriminalitet.

 • Dempa u Slotteborn

  Bibliotekslag (2013:801) 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.

  Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla

  VAD är det dessa missar? Kan de inte läsa de som är Bibliotekarier eller sitter på dessa stolar som ska avgöra detta? Nej tror dessa vill styra vad vi ska tycka och tänka. totalitär socialism vill jag kalla detta, och i klass med båda fascism, kommunism och nazism.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend