Bermudez-Svanqvist tvingas avgå

publicerad 25 augusti 2013

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist har fått sparken från sitt uppdrag. Den mediestorm som omgärdat Bermudez-Svankvist de senaste dagarna fick Arbetsförmedlingen att kalla till ett blixtinkallat krismöte.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) kallade på söndagsförmiddagen till presskonferens. Kort innan hade Angeles Bermudez-Svanqvist närvarat vid ett krismöte där hon fick beskedet om att hon fått sparken.

– Den sammantagna bedömningen av flera olika saker har gjort att vi har fattat det här beslutet om att skilja Angeles Bermudez-Svankvist från uppdraget som chef för Arbetsförmedlingen, säger Hillevi Engström till TT.

De senaste dagarna har media skrivit spaltmeter om Arbetsförmedlingens kritiserade generaldirektör. Angeles Bermudez-Svanqvist vägrade tidigare att lämna ledarskapet för Arbetsförmedlingen, trots att styrelsen ville ha bort henne,  och en maktstrid spelades upp inför öppen ridå.

Angeles Bermudez-Svankvist kommer nu att jobba hos Regeringskansliet. Enligt Aftonbladet kommer hon att få behålla sin lön, 142 000 kronor i månaden, från generaldirektörsjobbet på Arbetsförmedligen i 12 månader till.

– Jag är stolt över det arbete som har genomförts.  De största utmaningarna har varit att implementera de nya reformerna, samt att bygga en enmyndighet.  Finansiell oro, ökad arbetslöshet, generationsväxling har präglat min tid som generaldirektör, säger Angeles Bermudez-Svankvist i ett pressmeddelande.

Clas Olsson, som var biträdande generaldirektör, kommer tillsvidare att få axla Bermudez-Svanqvists roll som generaldirektör på Arbetsförmedlingen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.