Inrikes

Begick självmord efter uthängning – Aftonbladet fälls

Aftonbladet hängde ut en teaterchef som senare tog livet av sig. Nu döms kvällstidningen för brott mot god publicistisk sed.

I samband med MeToo-kampanjen i slutet av 2017 publicerade kvällstidningen Aftonbladet en uthängning av Stockholms stadsteaters förra chef Benny Fredriksson. Denne pekades ut av tidningen som en maktmissbrukande och sextrakasserande chef som dessutom ska ha tillåtit andra män att begå sexuella övergrepp på arbetstid. Detta enligt ett 40-tal så kallade anonyma vittnesmål.
Efter mediedrevet och det sociala tryck som följde på uthängningen valde Fredriksson att ta sitt liv i mars 2018.

Nu har Aftonbladet fällts av Pressens opinionsnämnd (PON) för att ha ”grovt brutit mot god publicistisk sed”. PON kallar publiceringarna för ett ”allvarligt pressetiskt övertramp” samt att de ”innehåller […] ett flertal starkt laddade uttryck samt djupt nedsättande och kränkande omdömen om Benny Fredriksson som det är mycket svårt att försvara sig mot”.

Aftonbladets ”publisher” Lena K Samuelsson svarar följande på utfallet:

– Vi har under året som gått gjort ett antal större förändringar för att säkra Aftonbladets publicistiska linje. Nu har PON sagt sitt. Aftonbladet har gjort fel. Vi slutar där.

 

Källa: SVT

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!