Barngäng sprider skräck i bostadsområde

publicerad 10 juli 2019
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hyresgäster i ett område i Grums vågar inte längre låta sina barn vara ute och leka på gården. Detta efter att en grupp med barn till nyanlända i 8 till 12-årsåldern misshandlat andra barn med tillhyggen, tagit strypgrepp och hotat att döda och våldta dem.

Malin som bor i det drabbade området kontaktade hyresgästföreningen för att be om hjälp med den ohållbara situationen.

– De har kastat sten eller slagits med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda. Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: ”jag ska sexa dig” eller ”jag ska våldta dig” säger de, berättar hon för Hem&Hyra.

Hyresgästföreningen tog klagomålet på allvar – främst eftersom de enligt utsago var rädda för att situationen skulle eskalera och bidra till ökad främlingsfientlighet bland de boende. De våldsamma barnen är nämligen nyanlända till Sverige tillsammans med sina familjer.

– Min ena dotter gråter på kvällarna och vill att vi ska åka till husvagnen för att hon är så rädd. Och vi kan inte säga till heller för då kommer repressalier: de stoppar in sopor i brevinkastet eller går på mina barn ännu mer när jag inte är med. Eller så är de kaxiga direkt när man säger till. Att som vuxen bli spottad i ansiktet och få höra att ”jag lyssnar inte på dig för nu är kvinna” och bli kallad för ord som jag inte ens vill ta i min mun, är otroligt kränkande, förklarar en kvinna som bor i bostadsområdet.

Efter att nyheten fått spridning via både alternativa och etablerade medier så har Grums kommun påbörjat en handlingsplan för att komma till bukt med problemen, rapporterar Expressen. Det handlar om såväl orosanmälningar till socialtjänsten som trygghetsvandringar, föräldrastöd, informationsträffar med hyresgästerna och integrationsprojekt där svenskarna och de nyanlända ska lära känna varandra bättre.

Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali ställer sig på Twitter frågande till de åtgärder som Grums kommun annonserat kan bli aktuella och menar att ansvaret vilar på de nyanlända barnens föräldrar.

– Det sjuka är ju att de inte förstår hur oskalbart deras metod är – om det ska krävas så mycket byråkratresurser för några snorungar på gatan så är de körda när volymen och komplexiteten tilltar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!