Hälften av barnen i invandrartäta Rosengård har hål i tänderna, visar Folktandvårdens statistik för 2023. Många barn uteblir från sina bokade besök vilket lett till orosanmälningar från den lokala kliniken.
Rosengård i Malmö har bland den sämsta munhälsan i Sverige, där 50 procent av barnen i åldern tre till tio år som går till tandläkaren lider av karies. Enligt klinikchefen, Fadi Romi, beror den dåliga munhälsan på att området är “socioekonomiskt utsatt”.
– Vi vet att det finns ett samband där. Men det är viktigt att poängtera att det är vad som sker på hemmaplan som spelar störst roll, som till exempel livsstil och kost, säger han till skattefinansierade SVT.
Siffrorna för dålig munhälsa var dock ännu högre mellan 2015 och 2020, något klinikchefen tror kan relateras till den särskilt stora migrationsvågen under perioden.
I Rosengård är det också allt fler barn som inte kommer på inbokade besök, jämfört med i övriga Malmö. Om ett barn uteblir flera gånger från en kontroll gör man, enligt klinikens rutiner, en orosanmälan. Därför har det skett fler orosanmälningar från kliniken i Rosengård, jämfört med i övriga Malmö.
– Vi vill ju ge barnen den tandvård som de behöver ha, säger Romi.
Bland övriga tio områden med minst kariesfria barn, i åldern tre till tio år, återfinns Bergsjön i Göteborg, där 53 procent inte är kariesfria. Högst på listan ligger Nyhem i Halmstad där 54 procent av barnen inte är kariesfria.
De mest kariesfria barnen finns i Sätila i Marks kommun och Hamburgsund i Tanums kommun där 91 procent är fria från karies.