Både V och SD ger upp EU-motstånd

publicerad 28 februari 2019
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna kommer framöver att driva frågan om EU-utträde. V vill istället fokusera på att bekämpa nationalism och klimathot medan SD vill inte längre låta folket rösta om ett utträde utan tror sig kunna reformera den överstatliga unionen inifrån.

I praktiken innebär de båda partiernas nya linjer att inget av de åtta riksdagspartierna i Sverige längre verkar aktivt för ett utträde ur den europeiska unionen. Detta trots att uppemot 40 procent av svenskarna vill lämna EU enligt undersökningar.

I vänsterpartiets partiprogram står det att V ska verka för att Sverige ska lämna EU, men i den nya valplattformen skriver man istället att det inte är aktuellt att driva frågan idag. Istället kommer partiets fokus ligga på att bekämpa vad man menar är de högerextrema krafterna i samhället och lägga mer energi på miljö- och klimatpolitik, både i Sverige och inom EU.

En ny skrivelse som tillkommit är att man i fortsättningen också uttryckligen kommer att verka för ett socialistiskt Europa, istället för ett annat Europa som skrivelsen tidigare löd.

– Vi är ju ett socialistiskt parti, det genomsyrar ju all vår politik från kommunfullmäktige till EU-parlamentet. Litet socialism skadar aldrig, förklarar Jonas Sjöstedt för TT.

Sverigedemokraterna byter fot

I Sverigedemokraternas fall handlar argumentationen om att man anser att det är enklare att påverka unionen inifrån. Man menar att möjligheterna är goda för att SD får ökat inflytande i EU-parlamentet och därför också kan driva igenom mer politik där.

– Vi säger ju alltid att vi är ett pragmatiskt parti, vi försöker förhålla oss till verkligheten och till hur den ser ut. När vi nu ser att vi kan vara med och reformera inifrån, så ser vi det som ett bättre alternativ att pröva, säger EU-parlamentarikern Peter Lundgren till SVT.

I ljuset av detta ser det ut som att inget riksdagsparti under den närmaste framtiden kommer att stå bakom de väljare som vill se ett utträde ur unionen.

Nykomling tar över stafettpinnen mot utträde

Det enda svenska parti som kandiderar i EU valet och som vill att Sverige ska lämna den europeiska unionen är Alternativ för Sverige. Partiet presenterade igår sin vallista på kandidater.

Först på listan är partiledare Gustav Kasselstrand. Andra namnet är Sverigedemokraternas tidigare partiledare och riksdagsmannen Mikael Jansson.

– Det finns miljoner svenskar som vill att Sverige ska lämna EU. Ändå finns inte ett enda riksdagsparti – och inte en enda svensk Europaparlamentariker – som företräder dem. Det visar på vilken avgrundsdjup klyfta som finns mellan svenska folket och politikerna. Jag kandiderar med ambitionen att konfrontera och avslöja EU-pamparna i deras eget maktcentrum, skriver Gustav Kasselstrand i ett pressmeddelande på partiets hemsida.

Mikael Jansson menar att Sverige måste lämna EU för att förhindra ytterligare maktförskjutning från det svenska folket.

– Det behövs ett parti som driver frågan om ett svenskt EU-utträde. När debatten är så likriktad som den är idag, är det viktigare än någonsin att ta strid för Swexit. Om vi inte gör det, kommer maktförskjutningen och pengarullningen till Bryssel bara att fortsätta, och det i tysthet.

 

Valet till Europaparlamentet äger rum den 26 maj i Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!