Avslöjande: P-vakter i Malmö får söka psykhjälp – hoten och våldet eskalerar

publicerad 22 maj 2019

Arbetsmiljön bland parkeringsvakter i Malmö har försämrats kraftigt de senaste åren. Nya Dagbladet kan avslöja att personal mår så dåligt att man begärt att få psykiatrisk hjälp då situationen blivit ohållbar, enligt källor till tidningen. Fackförbundet Kommunal har begärt en arbetsmiljöutredning samtidigt som vd:n för kommunens parkeringsbolag förnekar hela situationen. “Malmö börjar bli farligt”, säger en gruppchef på parkeringsbolaget.

Nya Dagbladet har följt parkeringsvakterna i Malmös situation under en tid och kunnat se hur arbetsmiljön försämrats kraftigt, med ökat våld och hot mot de anställda. Enligt källor bland de anställda har situationen blivit så allvarlig att anställda tvingats sjukskriva sig och söka psykiatrisk hjälp.

Kommunal har krävt en utredning
Fackförbundet Kommunal har krävt att samtliga av de 52 anställda parkeringsvakternas välmående och arbetsmiljösituation skall utredas. Vid Tjugonde Företagshälsa i Malmö pågår utredningen, enligt uppgifter som tidningen fått.

Monica Brundin Danielsson, kommunikatör på Kommunal i Malmö, bekräftar till NyD att det pågår en utredning.

– Vi är involverade i arbetsmiljöarbetet på ett företag med p-vakter i Malmö. Där har vi ställt krav på att arbetsgivare för en arbetsmiljöutredning.

Per Nordin, reporter:

– Av vilken anledning har ni inlett den här utredningen?

Monica Brundin Danielsson:

– Det kan jag inte svara på.

Per Nordin:

– Du känner inte till det eller?

Monica Brundin Danielsson:

– Nej men jag vill inte gå in på det, jag vill inte svara på det.

Hon säger avslutningsvis:

– Jag vill inte säga mer, men vi är inne på den här arbetsplatsen och hjälper våra medlemmar och kartlägger arbetsmiljön. Det är ett pågående ärende.

Företagspsykologer arbetar med utredningen

Helen Berg Kirkegaard, vd på Tjugonde Företagshälsa i Malmö, bekräftar att man arbetar med utredningen:

– Det är ett pågående kartläggningsarbete. Vi har intervjuat och träffat samtliga medarbetare och skall ha en återkoppling med samtliga medarbetare.

Företagshälsans psykologer arbetar med intervjuer av de anställda berättar Berg Kirkegaard.

– Det är två av mina psykologer som har arbetat med detta. Vi har gjort en grundlig kartläggning och det är det analysarbetet som pågår. Det är vad jag kan säga i nuläget.

– Vi behöver kommer fram till vilka åtgärder som skall vidtas. Det skall tas fram en handlingsplan.

Parkeringsbolagets vd förnekar situationen

När vår reporter söker upp Bengt Hersler, vd för Parkeringsövervakning i Malmö AB, förnekar han att situationen skulle ha försämrats. Han menar också att inte någon av de anställda överhuvudtaget står i kontakt med företagshälsovården, helt i strid med uppgifter både Kommunal, företagshälsan och de anställda som vi talat med lämnat.

– Vi har ingen på företagshälsovården överhuvudtaget, säger Hersler till Nya Dagbladet.

I övrigt vill han inte svara på några frågor över telefon.

Gruppledare bekräftar bilden

NyD har talat med en gruppledare på Parkeringsövervakning i Malmö AB som bekräftar att situationen försämrats.

– Det är hotfullt där ute.

Han tvekar först att prata ut, men säger;

– Det här yrket är lite känsligt. Malmö börjar bli lite mer ja… farligt kan man säga.

Flera dokumenterade incidenter

Nya Dagbladets fotograf Freddy Mardell har blivit vittne till flera incidenter, bland annat där en storvuxen taxichaufför uppträdde hotfullt mot de lokala parkeringsvakterna som tvingades kalla på polis för att undvika att situationen eskalerade. Hoten kommer inte sällan ifrån taxichaufförer, ofta med utländsk bakgrund, bekräftar Mardell.

Samtidigt har Malmö kommun budgeterat för att driva in mångmiljonbelopp på parkeringsböter, vilket ytterligare sätter press på vakterna med den problematik och stress som detta också medför.

Nya Dagbladet har talat med flera parkeringsvakter som är sjukskrivna på grund av den ohållbara arbetsmiljön och får regelbunden hjälp hos psykolog.

Utredningen hos Tjugonde Företagshälsa väntas bli klar i mitten av juni.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!