Asylnotan ökar med en miljard

Migrationsverkets asylboenden är fullsatta. Därför tvingas man hyra hotell och vandrarhem för att de asylsökande ska kunna få plats, rapporterar SVT.

publicerad 27 november 2013

Enligt prognosen växer kön växer kraftigt bland de som fått asyl men väntar på att bli placerade i en kommun. Från knappt 8 000 i dag till nästan 16 000 personer om ett år.

Antalet asylsökande i år är det största antalet som Sverige upplevt på 20 år. Av de som söker asyl i Sverige får majoriteten, 60 procent, uppehållstillstånd. Tidigare var den siffran 30 procent, enligt SVT.

De pengar som regeringen utlovar till kommunerna som tar emot flyktingar nästa år kommer inte att räcka, om prognoserna för invandringen under nästkommande år stämmer.

Migrationsverkets asylboenden är fullsatta. Det är i hotell och vandrarhem – en fyra gånger så dyr lösning – som de flesta invandrare placeras i, och därmed stiger också kostnaden för asylboende med en miljard.

 

Läs även:
Gigantisk befolkningsökning för by
DEBATT: ”Sverige klarar inte så stor invandring”
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.