Arla slutar sälja svensk kefir

Det nya kalla kriget

publicerad 22 mars 2022
- av Sofie Persson

Arla menar att man ska sluta sälja filmjölksvarianten kefir på grund av att man anser att förpackningen förknippas för mycket med Ryssland. Detta trots att produkten har 100 procent svenska råvaror.

Instagramprojekt“, menar Johan Ingerö, policy-ansvarig för Kristdemokraterna.

Kefir är en slags filmjölk och är helt producerad i Sverige med svenska råvaror. Trots detta anser Arla att den inte är ”lämplig” att sälja eftersom man associerar den till Ryssland, rapporterar Bonniertidningen DN.

Produktinnehållet är 100 procent svensk råvara, men förpackningen associeras med Ryssland på ett sätt som vi inte anser lämpligt under rådande omständigheter. Produkten återkommer i butik med annan utformning senare i år”, skriver kommunikationschefen Caroline Elisabeth Starck i ett mejlsvar.

Däremot kommer man fortsätta sälja smetana, som likaledes har ett öst-associerat namn.

Smetana-förpackningarna har mer neutrala illustrationer”, menar Arla.

Beslutet att sluta sälja produkten har fått kritik från flera håll. Bland annat skriver Johan Ingerö, policy-ansvarig för Kristdemokraterna, på Twitter att han inte förstår hur Rysslands regering kommer drabbas av att Arla slutar sälja en svensk produkt och kallar det för ett “instagramprojekt“.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!