Arkitekturhögskolan framröstad till Stockholms fulaste byggnad

publicerad 21 oktober 2020
- av Isac Boman

Stockholms fulaste byggnad har korats – och vinnare är Arkitekturhögskolan. Byggnaden uppfördes 1967-1969 för Arkitekturskolan KTH och den kommer nu att tävla med 99 andra bidrag i riksfinalen där vinnaren förutom skammen också får ett rivningsstipendium.

Arkitekturuppropet är en folkrörelse med närmare 50 000 medlemmar som tröttnat på att vederstyggliga byggnader och gräsliga betonglådor byggs i allt större skala och tillåts förfula omgivningen.

2017 röstade man fram Sveriges vackraste stad och året efter fortsatte man med Sveriges fulaste stad. 2019 röstades landets vackraste byggnader genom tiderna fram och det här året var det alltså dags att göra tvärtom och att kora de allra fulaste byggnaderna.

Fulast i Stockholm ansågs alltså ironiskt nog stadens arkitekturhögskola vara, även om konkurrensen var hård. På andra plats kom Stockholm Waterfront och på tredje plats Norra tornen. Nu kommer arkitekthögskolan att delta i Sverigefinalen där man slutligen ska välja vilken byggnad som är fulast i hela landet. Totalt deltar 100 fula svenska byggnader runt om i landet i finalen.

Förutom den föga hedervärda utnämningen får vinnaren också ett rivningsstipendium där undertecknarna av Arkitekturuppropet gemensamt samlar ihop pengar så att byggnaden kan rivas och sluta förfula staden. Om en rivning ändå inte är aktuell kommer förslag på försköningar av byggnaden att ges.

Som kuriosa kan nämnas att Grand Hotel i Falun utsetts till Dalarnas fulaste byggnad, Brutalisthuset i Arvika till Värmlands fulaste byggnad och Teknikum i Växjö till Smålands fulaste byggnad. För den som vill se hela listan på landets fulaste byggnader så är denna tillgänglig här.

Vill man vara med och rösta i finalen så krävs ett Facebookkonto och gruppmedlemskap här.

Arkitekturuppropet har också gjort en sammanfattning över hur de ansvariga arkitekterna Sverige själva väljer att bo, och noterbart är att det rör sig nästan uteslutande om gamla stenhus, torp eller våningar i sekelskiftesstil.

Hyckleriet visar sig stämma med råge när man googlar lite på de individer som tar sig friheten att förstöra och förfula landets finaste utsikter. När de är klara med sin modernistiska brutalisering av det offentliga rummet kan de dra sig tillbaka i exklusiva paradvåningar och mysiga förortsvillor. Att leva som man lär är definitivt inte något som kännetecknar de arkitekter och byggherrar som har monopol på att diktera hur vår samtid och framtid ska utformas”, konstaterar man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!