Andra domen mot asylaktivisten Elin Ersson – döms nu för brott mot luftfartslagen

publicerad 7 november 2019

Asylaktivisten Elin Ersson döms till 60 dagsböter för brott mot luftfartslagen efter att förra året ha försökt hindra en utvisning till Afghanistan genom att vägra lämna ett flygplan på Landvetter flygplats. Det meddelade Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande under gårdagen.

Tingsrätten skriver i pressmeddelandet att Ersson måste förstått att hon skulle ha satt sig ner och tagit på sig säkerhetsbältet.

När kvinnan då ändå inte följde uppmaningarna anser tingsrätten att hon gjort sig skyldig till brott”, skriver tingsrätten.

Rättegången togs om i oktober på grund av att en nämndeman bedömdes vara jävig. Den då fällande domen mot Elin Ersson gällande brott mot luftfartslagen ogillades.

Åklagaren tror att det kommer bli en överklagan till hovrätten och vill se fängelse som påföljd för Ersson, säger han i SVT:s direktsändning.

Erssons advokat krävde istället ett totalt frikännande, skriver GP.

 

Andreas Swedberg/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.