Ambassadör: Svenska mediers kritik mot Ungern bygger på lögner och fultolkningar

publicerad 14 april 2020
- av Markus Andersson
DN:s Peter Wolodarski och Ungerns ambassadör Adrien Müller.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


13 560 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ungerska ambassadören i Sverige riktar frän kritik mot svensk massmedia och särskilt mot Dagens Nyheter för att medvetet fultolka Ungerns strategier mot coronaviruset.

Ungerns ambassadör Adrien Müller skriver i ett inlägg på ambassadens blogg att hon för några dagar sedan skickade in ett brev till Dagens Nyheter för att bemöta de attacker som tidningen utsatt Ungern för, men då fick till svar att tidningen inte hade några intentioner att publicera brevet.

Dagens Nyheter – tillsammans med ett par andra svenska medier – publicerade nyligen ett flertal extremt negativt vinklade artiklar om Ungerns svar på coronapandemin där man anklagade Viktor Orbán för att använda viruset för att få oinskränkt makt i landet och där landets strategier kritiserades i skarpa ordalag.

Vad som är värre är att ett antal svenska politiker återigen har uttryckt sin oro över Ungern. Vi är förmodligen inte långt ifrån sanningen om vi hävdar att de inte har läst eller förstått de regler som de så högljutt kritiserar”, konstaterar Müller.

Hon skriver vidare att målsättningen med det ungerska undantagstillståndet är att rädda människoliv och och att man därför satt in de mest effektiva åtgärderna man kunnat hitta. Müller pekar vidare på att Ungern är långt ifrån ensamma om att införa hårda regler i syfte att skydda sin befolkning och att tanken är att reglerna ska lättas när situationen lagt sig.

Så vad är det som triggar igång kritikernas vrede? Ingenting mer än att det ungerska parlamentet heligt enligt konstitutionen med två tredjedelars majoritet auktoriserade tillämpandet av de exceptionella regelverket relaterat till undantagstillståndet för att bekämpa pandemin. Det är inget maktövertagande utan ett demokratiskt beslut av Ungerns lagstiftande organ”.

Ambassadören menar att pratet om att Ungern håller på att bli en diktatur enkelt kan avfärdas som svammel och ställer de tidsbegränsade extra befogenheter som regeringen i landet i kontrast med den svenska regeringens mer vaga formulering i samband med att man övertagit makt från Sveriges riksdag.

Låt oss nu jämföra Ungerns åtgärder med de svenska reglerna. Tillåt mig att fråga detta, finns det en fastsatt tidsram på förbudet för stora folksamlingar som introducerades av den svenska regeringen? Såklart inte, den svenska förordningen gäller tills vidare. Är den svenska regeringen skyldig att vända sig till riksdagen vid en viss tidpunkt efter att restriktiva åtgärder har införts? Svaret är nej“.

Ambassadören tillbakavisar också de påståenden som gjorts i svensk massmedia om att ryktesspridning och falska nyheter kommer att bli straffbart i Ungern för att bekämpa oppositionell media. Hon menar att lagstiftningen istället handlar om att hindra personer eller organisationer som avsiktligen sprider falsk information som kan underminera arbetet för att bekämpa viruset.

Avslutningsvis skriver Müller att de som är oroade över Ungerns agerande borde titta mer noggrant på vad som görs i varje enskilt EU-land idag, och menar att de dubbla måttstockarna, falska påståendena och medvetna feltolkningarna omöjliggör konstruktiva relationer mellan länderna i en tid då enighet, respekt och samarbete behövs.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!