Amanda Lind: ”Mycket tråkigt att Mehmet valt att lämna sitt uppdrag”

publicerad 23 januari 2019

Den nyutnämnda kulturministern Amanda Lind hamnade snabbt i politiskt blåsväder efter att ha hyllat bland andra Mehmet Kaplan, med dokumenterade kontakter med turkiska islamister, som en hjälte. Det visar sig, att Linds klavertramp inte var en ren lapsus. Redan 2016 lyfte hon fram Kaplan. 

I april 2016 avgick dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) efter kraftig kritik för att han bland annat hade ätit middag med turkiska islamister.

P4 Västernorrland intervjuade den 18 april 2016 Amanda Lind, som då var kommunalråd i Härnösand. P4 noterade, att Lind beklagade Kaplans avgång.


Annonser:


– Det är mycket tråkigt att Mehmet valt att lämna sitt uppdrag som statsråd. Jag har förståelse och respekterar beslutet, men beklagar det också, sade Amanda Lind då. Och fortsatte:

– Jag känner Mehmet som en klok person. En antirasist, en demokrat med bra gröna värderingar. Sedan har det skett saker under den här resan. Uttalanden som inte varit bra och misstag.

Har bakgrundskontrollen brustit hos Miljöpartiet?” Den frågan ställer P4.

Lind svarar:

– Det har jag ingen uppfattning om. Däremot var det en olycklig jämförelse med Nazityskland.

Det senare handlade sannolikt om Kaplans jämförelse mellan Israel och Nazityskland, som då bidrog till att han gjorde sig omöjlig i regeringskansliet.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.