Inrikes

Alternativ för Sverige nu största partiet utanför riksdagen

AfS partiledare Gustav Kasselstrand.

Det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS), som profilerat sig i frågan om en omfattande återvandringspolitik, är nu det största partiet utanför Sveriges riksdag. Detta enligt en färsk opinionsundersökning från Sentio där partiet ökar från 0,5 till 1,1 procent.

Feministiskt Initiativ, som tidigare var Sveriges största parti utanför riksdagen, har samtidigt minskat drastiskt och får endast 0,1 procent i samma undersökning från Sentio.
1 procent är en viktig milstolpe att passera för varje nytt parti. De flesta partier uppnår aldrig det, men de som lyckas brukar sedan ta fart i opinionen mycket snabbt, säger partiledaren Gustav Kasselstrand i en kommentar till Nya Dagbladet.

Kasselstrand jämför med Sverigedemokraternas utveckling, som tog 14 år att nå över 1 procent och i det påföljande valet efter det då fick nästan 3 procent av rösterna. Därefter kom partiet in i riksdagen 2010 på 5,7 procent. Han menar att förklaringen till att 1-procentsnivån är avgörande bland annat är att det gör att man får valsedlar utlagda i alla vallokaler och även att den mediala rapporteringen om ett parti brukar öka kraftigt.

Vissa som står i valet och kvalet mellan SD och AfS kontaktar oss och säger att de är oroliga över att en röst på AfS är “bortkastad” om vi inte kommer in i riksdagen. Ingenting kunde vara mer fel: en röst på AfS ger maximal effekt, eftersom det innebär att vi kan passera den viktiga milstolpen 1 procent, säger Kasselstrand.

 

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!