Alternativ för Sverige nu största partiet utanför riksdagen

publicerad 10 augusti 2020
AfS partiledare Gustav Kasselstrand.

Det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS), som profilerat sig i frågan om en omfattande återvandringspolitik, är nu det största partiet utanför Sveriges riksdag. Detta enligt en färsk opinionsundersökning från Sentio där partiet ökar från 0,5 till 1,1 procent.

Feministiskt Initiativ, som tidigare var Sveriges största parti utanför riksdagen, har samtidigt minskat drastiskt och får endast 0,1 procent i samma undersökning från Sentio.

1 procent är en viktig milstolpe att passera för varje nytt parti. De flesta partier uppnår aldrig det, men de som lyckas brukar sedan ta fart i opinionen mycket snabbt, säger partiledaren Gustav Kasselstrand i en kommentar till Nya Dagbladet.
Kasselstrand jämför med Sverigedemokraternas utveckling, som tog 14 år att nå över 1 procent och i det påföljande valet efter det då fick nästan 3 procent av rösterna. Därefter kom partiet in i riksdagen 2010 på 5,7 procent. Han menar att förklaringen till att 1-procentsnivån är avgörande bland annat är att det gör att man får valsedlar utlagda i alla vallokaler och…


 


Liknande artiklar: