Allt fler unga vuxna bor hemma

publicerad 1 december 2023
- av Sofie Persson
Bostadsmarknaden i storstäderna beskrivs som "trasig".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Var fjärde ung vuxen i Sverige bor fortfarande hemma hos sina föräldrar, en trend som speglar växande utmaningar på bostadsmarknaden, visar en ny rapport från Hyresgästföreningen. Denna utveckling är särskilt framträdande i storstadsregioner som Stockholm och Göteborg.

Hyresgästföreningen genomför vartannat år en undersökning om boendesituationen för svenskar i från 20 till 27 år. I årets upplaga kan man se att cirka 250 000 unga vuxna, det vill säga 26 procent, fortfarande bor hos sina föräldrar. När man gjorde den första rapporten 1997 bodde endast 15 procent av unga vuxna kvar hemma.

Bland de som bor i föräldrahemmet vill 77 procent bo på annat sätt. Samtidigt oroar sig var tredje ung vuxen för att inte hitta ett boende i framtiden.

I Storgöteborg bor 24 procent hemma hos sina föräldrar, där två av fem även uppger att man fått ekonomisk hjälp av dem det senaste året. Cirka 38 procent av alla unga vuxna uppger sig tveka att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.

Det är oroväckande att ungas boendesituation inte blir bättre. Unga har inte bara svårt att hitta boende utan kan också bli utsatta för trakasserier, oseriösa hyresvärdar, ockerhyror eller tvingas bo kvar hemma. Nu måste politikerna börja se allvaret och ta ansvar, säger Beatrice Klein, bostadspolitisk strateg på Hyresgästföreningen region Västra Sverige, i ett pressmeddelande.

“Trasig bostadsmarknad”

I Stockholm bor 34 procent 20 till 27-åringar fortfarande hemma, där 73 procent uppger att de är ofrivilligt hemmaboende. 29 procent av alla unga vuxna i Stockholm oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden och 60 procent har behövt ta hjälp av vänner eller familj.

Det är en trasig bostadsmarknad i Stockholm, det är många som behöver stöd från familj för att ha råd bo hemifrån, säger Ola Palmgren, vice ordförande Hyresgästföreningen, till skattefinansierade SVT.

För första gången är det fler kvinnor än män som bor kvar hos sina föräldrar. Av unga ensamstående kvinnor i hela landet svarar 36 procent att de bor kvar hemma, bland männen var det 32 procent.

Lagen behöver ändras

Hyresgästföreningen anser att bostadsmarknaden måste bli mer effektiv där man behöver ändra i Bostadsförsörjningslagen. Idag måste kommunala bostadsförmedlingar förmedla lediga lägenheter efter antal dagar i kö, vilket man menar missgynnar unga. Det skulle istället vara fördelaktigt att lägenheter fördelades efter behov.

Vidare vill man stärka bostadsbidraget, så att enskilda hushåll får råd med bättre boende. Hyresgästföreningen anser också att man bör bygga fler bostäder till rimliga priser.

Regeringen kan inte längre vänta och se, nu krävs kraftfulla satsningar. Byggandet måste stöttas genom förmånliga bygglån och ett tillfälligt investeringsstöd, annars kommer bostadsbristen att förvärras“, skriver föreningen.

Rapporten är baserad på 4 896 svar genom en mix av olika metoder, för att kunna representera hela målgruppen. Den totala delen
svarande utgörs till 23 procent av svarande i Stockholms län, 21 procent i Storgöteborg, 21 procent i Malmö och Lunds kommun, 11 procent i Jönköpings kommun, 10 procent i Växjös kommun och resterande 13 procent från övriga Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!