Alla S-ministrar söker avgångsersättning

publicerad 25 oktober 2022
- av Sofie Persson
Magdalena Anderssons regering utanför Stockholms slott.

Alla tidigare S-ministrar har ansökt om att få avgångsersättning från staten. Har man rätt till full ersättning innebär det 145 000 kronor i månaden i ett år, förutom för Magdalena Andersson som kan få 184 000 kronor varje månad under ett års tid.

De 23 ministrarna från den tidigare socialdemokratiska regeringen har ansökt om att få avgångsersättning. När man avgår från sitt uppdrag i riksdagen har man rätt att söka ersättning för upp till ett års tid och det är statsrådsarvodesnämnden som avgör vilka som ska ha rätt till ersättning. Som mest kan man få 145 000 kronor i månaden som statsråd, men den avgående statsministern Magdalena Andersson kan dock få hela 184 000 kronor i månaden under ett års tid.

Det är vanligare att före detta ministrar söker ersättning än att de avstår, säger Björn Länsisyrjä, sekreterare i nämnden, till Bonniertidningen Expressen.

Om ministern har andra inkomster räknas det av mot avgångsersättningen, exempelvis om man får arvode som riksdagsledamot. Däremot har 11 av de 23 ministrarna ingen sådan plats att falla tillbaka på, vilket gör att de kan ha rätt till full ersättning. Vid fyllda 65 har man dock enbart rätt till ersättning under ett halvår. De som varit ministrar under en begränsad tid har inte heller rätt till ersättning under ett helt år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.