Inrikes

Åklagare aktiv inom V hotar väcka åtal mot politiska motståndare

Kammaråklagare Ingela Svensson kommer bli granskad efter uttalanden som hon har gjort som vänsterpartistisk politiker i Varbergs kommunfullmäktige. Hennes arbetsgivare Åklagarmyndigheten har anmält henne till Statens ansvarsnämnd.

Åklagarkammaren konstaterar att Ingela Svensson har överträtt flera bestämmelser som gäller för en åklagare när hon uttalade sig som politiker för vänsterpartiet på ett fullmäktigemöte i september. Det rapporterar SR/Ekot.
Svensson själv tycker dock inte att hon har gjort sig skyldig till något som föranleder en disciplinåtgärd.

Ingela Svensson har, menar Åklagarmyndigheten, i det närmaste lovat att väcka åtal mot politiska motståndare inom SD. Detta efter en motion som handlar om att polisanmäla ensamkommande barn som har fått sin ålder uppskriven.

Hon sade även på fullmäktigemötet att hon som åklagare aldrig skulle väcka åtal mot ensamkommande som har fått sin ålder uppskriven.

Åklagarmyndigheten anser att Svenssons uttalanden är så uppseendeväckande att man har begärt att Statens ansvarsnämnd skall pröva frågan om en disciplinpåföljd.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!