Åklagare aktiv inom V hotar väcka åtal mot politiska motståndare

publicerad 11 november 2019

Kammaråklagare Ingela Svensson kommer bli granskad efter uttalanden som hon har gjort som vänsterpartistisk politiker i Varbergs kommunfullmäktige. Hennes arbetsgivare Åklagarmyndigheten har anmält henne till Statens ansvarsnämnd.

Åklagarkammaren konstaterar att Ingela Svensson har överträtt flera bestämmelser som gäller för en åklagare när hon uttalade sig som politiker för vänsterpartiet på ett fullmäktigemöte i september. Det rapporterar SR/Ekot.

Svensson själv tycker dock inte att hon har gjort sig skyldig till något som föranleder en disciplinåtgärd.

Ingela Svensson har, menar Åklagarmyndigheten, i det närmaste lovat att väcka åtal mot politiska motståndare inom SD. Detta efter en motion som handlar om att polisanmäla ensamkommande barn som har fått sin ålder uppskriven.

Hon sade även på fullmäktigemötet att hon som åklagare aldrig skulle väcka åtal mot ensamkommande som har fått sin ålder uppskriven.

Åklagarmyndigheten anser att Svenssons uttalanden är så uppseendeväckande att man har begärt att Statens ansvarsnämnd skall pröva frågan om en disciplinpåföljd.

 

Christopher Jarnvall/NB NyhetsbyrånStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.