Åkesson om Trump: ”En frisk fläkt”

Presidentvalet i USA

publicerad 10 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Jimmie Åkesson och Donald Trump.

Bland svenska makthavare är Donald Trump inte någon populär figur och även svenska högerpolitiker har valt att tydligt ställa sig bakom Joe Biden och Demokraterna.

SD-ledaren Jimmie Åkesson, är heller ingen anhängare av Donald Trump, men betonar ändå att denne är en ”frisk fläkt” som ”tilltalar folkdjupet” och att hans ”motstånd mot woke-rörelsen” är mycket positivt.

När Biden valdes till president 2020 deklarerade Ulf Kristersson (M) att han ”kände hoppfullhet inför detta besked” och varma gratulationer inkom snabbt från flera svenska partiledare. Jimmie Åkesson var en av få som deklarerade att han inte ville välja mellan Joe Biden eller Donald Trump utan istället menade att ingen av dem var någon optimal president.

Joe Biden är inte särskilt presidentmässig, och Donald Trump är ju inte heller det, upprepade han nyligen i en intervju med skattefinansierade SVT.

Jag hade allra helst sett en med balanserad kandidat för det republikanska partiet. Men det verkar inte bli så, fortsatte han.

Föredrar republikanerna

I en intervju med Sydsvenskan utvecklar Åkesson sin syn på Trump och menar att en av dennes fördelar är att han till skillnad från Biden ”tilltalar folkdjupet”.

– Han skapar debatt. Hans motstånd mot woke-rörelsen tycker jag är positivt. På så sätt är Trump en frisk fläkt.

SD-ledaren anser dock att Trump är ”oförutsägbar” på ett annat sätt än Biden och vill helst inte välja mellan någon av kandidaterna – även om han ligger närmare republikanerna ideologiskt.

Statsminister 2026?

I övrigt säger sig Åkesson vara beredd att ”axla ansvaret” som svensk statsminister efter valet 2026, och att det inte längre kan bli aktuellt att enbart vara ett stödparti åt den borgerliga regeringen.

– För mig är inte hatten det viktiga. Utan att maximera vårt politiska inflytande, och det gör man bäst genom att leda regeringen.

Sverigedemokraterna fick fler röster än Moderaterna i det senaste valet, och har också haft större väljarstöd än Kristerssons parti i flertalet av de opinionsundersökningar som genomförts sedan dess.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!