Aftonbladet kräver att nationalsocialism kriminaliseras

publicerad 11 juli 2022
- av Jan Sundstedt
NMR demonstrerar i Falun.

Den socialdemokratiska Schibsted-tidningen Aftonbladets Susanna Kierkegaard skriver på ledarplats nu att den nationalsocialistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen måste förbjudas i Sverige.

Knivmordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan har inte bara väckt sorg och ilska utan även använts som ett politiskt slagträ i debatten – eftersom gärningsmannen för ett antal år sedan deltagit i en av Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) öppna demonstrationer och skrivit ett par insändare för webbtidningen Nordfront.

Att den häktade gärningsmannen åtminstone under en period varit positivt inställd till NMR tycks klarlagt, men organisationens företrädare har också dementerat att han någonsin varit medlem eller ens stödmedlem.

Även polis och åklagare har förnekat att någonting tyder på att det finns några radikala politiska motiv bakom attacken utan de har också betonat att gärningsmannen tycks lida av psykisk ohälsa.

– Det finns uppgifter om att gärningsmannen lider av psykisk ohälsa och att han begått gärningen under påverkan av narkotika, säger kammaråklagare Petra Götell under en pressträff.

– Vi bedömer att kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål och att det kan bero på hennes offentliga profil och långvariga engagemang inom psykiatrin i Sverige… Han har lämnat en förklaring till sitt handlande. Han har berättat varför han har gjort som han har gjort. Det är riktat mot psykiatrin, fortsätter hon och tillägger att man inte sett några kopplingar till nationalsocialistisk aktivism.

Trots att ingenting tyder på att mordet var någon form av ”nazistattack” menar dock vänsterpopulistiska Aftonbladet och dess ledarskribent Susanna Kierkegaard under rubriken ”Det är dags att vi förbjuder nazism” att det nu är hög tid att NMR kriminaliseras.

Nu har en man med tydliga kopplingar till NMR häktats för mordet på Ing-Marie Wieselgren. Knivdådet skedde mitt i det som ska vara vår plats för öppna politiska samtal… Det här fungerar inte längre. Om vi ska kunna fortsätta ha en trygg, öppen politisk diskussion måste nazistiska organisationer förbjudas”, skriver hon bland annat.

Hon pekar vidare på att Finland redan har förbjudit NMR:s systerorganisation och beslagtagit deras tillgångar och att även andra länder valt att terrorstämpla nationalsocialistiska partier och organisationer – med fleråriga fängelsestraff att vänta för den som trotsar förbudet.

Enligt Kierkegaard står Sverige inte alls upp för demokratin och föreningsfriheten genom att tillåta oppositionella grupper som NMR.

Vi har trott att vi stått upp för demokratin och föreningsfriheten. I själva verket har vi skyddat de våldsamma grupper som har som mål att avskaffa den”, skriver hon och vädjar till riksdagspartierna att ”ompröva” sitt motstånd till ett organisationsförbud.

Tyskland är idag kanske det mest kända exemplet på ett land där nationalsocialism i praktiken har kriminaliserats och där personer som inte bara är medlemmar i nationalsocialistiska organisationer utan på något sätt visar sympatier med ideologin riskerar fleråriga fängelsestraff.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!