Advokatens krav till journalister: Visa kriminella invandrare respekt

Invandrarvåldet

publicerad 27 februari 2020
- av Per Nordin
Hade Joakim Lamotte inte provocerat de kriminella invandrarna utan bemött dem med respekt och ställt frågor på ett korrekt sätt så hade det kanske gått bättre för honom, menar advokat Zeito.

Det är viktigt att kriminella invandrare visas respekt av journalister och tilltalas på ett korrekt sätt. Det hävdade advokaten Abraham Zeito under gårdagens sändning av ”Sverige möts” angående kriminaliteten och oroligheterna i Trollhättan.

Under onsdagskvällen sändes SVT:s program ”Sverige möts” där kaoset och kriminaliteten i gettot Kronogården i Trollhättan diskuterades. Området har plågats av upplopp, bilbränder och allmän otrygghet under lång tid.

Med på plats fanns bland annat den välkände frilansjournalisten Joakim Lamotte som i slutet på förra året blev rånad och misshandlad när han skulle göra ett reportage om området. Under dagens avsnitt hade Lamotte skyddsväst på sig och förklarade att han inte är särskilt populär bland de kriminella invandrarna i området.


Annonser:


– Oftast när journalister åker ut till Kronogården blir det i mångt och mycket snyftreportage om de här killarna. De får gråta ut om hur jobbiga polisen är och sådär. Jag ställer ju lite jobbiga motfrågor till dom och jag köper inte deras historier rakt av, förklarade han.

I studion fanns också advokaten Abraham Zeito på plats. Zeito har en bakgrund som juridiskt ombud åt flera av de kriminella männen i området och menar att brottslingarna måste visas respekt och inte få för hårda frågor, annars kan de bli arga.

– De vill ha journalister som visar dem respekt och ställer frågor på ett korrekt sätt, hävdade han.

Lamotte fick själv också skulden för att ha rånats och misshandlats av personer i studion och att han ska ha provocerat fram det kriminella beteendet genom att försöka rapportera från området.

Egentligen skulle sändningen ha skett från Kronogården, men kommunen valde att flytta inspelningsplatsen eftersom man ansåg att man inte kunde garantera säkerheten i området och var rädda för upploppsliknande scener.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.