92-åring misshandlades av falsk coronasköterska

publicerad 12 februari 2021
- av Per Nordin
Hervor Niklasson vågade inte gå ut efter rånet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En man ringde på 92-åriga Hervor Niklassons dörr och påstod sig komma för att informera om coronavaccineringen. När hon öppnade dörren blev istället hon misshandlad och rånad av mannen.

– Jag tycker det är fruktansvärt och kan inte förstå hur de kan bära sig åt så, säger hon till statskanalen SVT.

Hon berättar för kanalen hur mannen påstod sig komma för att informera henne om de kommande vaccinationerna för coronaviruset, men istället matades hon med slag mot både ansikte och kropp och fick smycken och klockor för tiotusentals kronor stulna – värdesaker som också har ett stort affektionsvärde för Hervor.

– Jag är ju så gammal och tycker man kan få vara i fred de sista åren, säger Hervor och berättar vidare att efter rånet vågade hon inte gå ut ur lägenheten och hon ville heller inte visa hur illa misshandlad hon hade blivit.

Att falska ”coronasköterskor” ringer på dörrarna hos äldre för att sedan råna och misshandla dem har blivit populärt under pandemin. Minst fem kvinnor i Göteborg mellan 89 och 97 år gamla har i januari fått ta emot samtal från ”sköterskor” som velat komma hem och informera om vaccinet.

Den falska sköterskan blev sedan insläppt och fortsatte då med att råna och i vissa fall misshandla åldringarna.

Polisen har lyckats gripa två män 29 respektive 47 år gamla som är bosatta i Malmö och som nu misstänks för grovt rån, grov stöld och försök till stöld. De tros också ha utfört liknande brottslighet i Stockholmsområdet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!