78 procent av svenskarna anser att militären bör sättas in för att hjälpa polisen med att bekämpa den grova kriminaliteten i landet.
Det handlar om en studie från SOM-institutet som visar på att det folkliga stödet för att bekämpa brottsligheten med hjälp av militären är mycket hög och att Försvarsmakten har en viktig uppgift när det kommer till att bistå polisen i sitt arbete.
Forskarna Ulf Bjereld, Joakim Berndtsson och Karl Ydén noterar att 46 procent av svenskarna har ett mycket eller ganska stort förtroende för att Försvarsmakten sköter sitt arbete på ett bra sätt och att enbart 16 procent hade ett litet eller ganska litet förtroende.
”Allra störst förtroende för försvaret återfinns hos sympatisörer till Socialdemokraterna och Liberalerna. Minst förtroende för försvaret återfinns hos Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet”, konstaterar man.
Undersökningen visar också att 37 procent av svenskarna vill öka försvarsutgifterna – 41 procent vet inte om man borde göra detta och enbart 22 procent anser att det är en dålig idé att öka försvarets kostnader. Sverigedemokrater, Moderater, Kristdemokrater och Liberaler är de som är mest positiva till att lägga mer pengar på försvaret.
För första året någonsin ingår frågan om huruvida försvaret ska hjälpa polisen vid insatser mot grov kriminalitet och här anser alltså hela 78 procent att detta är en bra idé och att det är en viktig uppgift för militären att hjälpa polisen bekämpa brottslighet.
Man noterar också att Natomotståndarna fortfarande är fler än Natoanhängarna, men att skillnaderna är små. 27 procent vill att Sverige söker medlemskap i Nato – 32 procent är motståndare och 41 procent vet inte om detta är en bra eller dålig idé.
”Förändringarna är små. Vi kan ändå notera att andelen som anser att Sverige ska söka medlemskap i Nato – 27 procent – är den minsta sedan 2012. Natomotståndet är störst bland vänsterpartister, miljöpartister och socialdemokrater. Natomotståndet är lägst bland moderater, kristdemokrater, sverigedemokrater och liberaler.”
Sammanfattningsvis noterar forskarna bakom studien att stödet för den svenska försvarspolitiken är relativt starkt och att det blir intressant att se vilken roll försvarsfrågorna får i nästa års valrörelse.
”Innebär väljarnas relativa nöjdhet med den förda politiken att dessa frågor blir svåra att politisera? I svensk politik finns en tradition att undvika öppna konflikter om utrikes- och säkerhetspolitiken och dessa frågor har endast sällan en avgörande betydelse för väljares partival.”