Inrikes

700 människosmugglare har gripits av Frontex bara i år

Trots att de flesta migranter som kommer till Europa helt saknar skyddsbehov protesterar vänstergrupper mot Frontex arbete

Över 700 gripna människosmugglare, 4000 förfalskade resedokument och stora beslag av hasch och cigaretter. Det är några av resultaten hittills i år, från EU:s samordnade gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex, där Sverige ingår.

Sverige ingår i Schengensamarbetet, vilket innebär att andra medlemsländers yttre gräns i förlängningen även är Sveriges, och vice versa.

Varje år deltar Sverige i olika gränskontrollerande operationer, samordnade av EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex. Det övergripande nationella ansvaret för Frontex-samarbetet ligger hos gränspolissektionen på Noa.

– Samarbetet sker på flygplatser, landgränser och till havs, och merparten av det svenska deltagandet i operationerna sker i Medelhavet. Där är huvuduppgiften gränsövervakning och gränskontroll, men arbetet innebär också att rädda migranter i sjönöd från överfulla gummibåtar, säger Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion.

Det gemensamma gränssamarbetet har resulterat i att ett stort antal personer misstänkta för smuggling av människor, narkotika eller cigaretter har kunnat gripas.

Under årets tio första månader har över 4000 förfalskade resedokument upptäckts, cirka 3500 stulna bilar anträffats, och nästan 126 000 kilo hasch och 168 000 000 cigaretter har tagits i beslag. Dessutom har över 700 misstänkta människosmugglare, och trettiotalet personer som rest i terrorsyfte, gripits.

Andra svenska myndigheter som är med och deltar i detta arbete är bland annat Kustbevakningen och MSB.

 

Källa: polisen.se

Liknande artiklar

Missvisande mediebild av migrationen till Europa I ett stort antal artiklar de senaste åren har bilden av migrationsströmmarna till Europa ofta illustrerats av utsatta k...
Tysk polis har gjort sitt största tillslag mot män... Tillslag mot människosmuggling har genomförts i 12 tyska delstater mot ett kriminellt nätverk bestående av tyska och tha...
Kustbevakningen ska hjälpa polisen mot terrorism I ett gemensamt förslag till regeringen föreslås Kustbevakningen kunna stödja Polismyndigheten med kort varsel vid polis...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!