42 gripna bara senaste månaden i Biskopsgården

publicerad 17 mars 2017
Friskväderstorget i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg

Totalt har 42 personer frihetsberövats den senaste månaden misstänkta för olika brott med kopplingar till Biskopsgården i Göteborg.

Brotten som föranlett frihetsberövanden är bland annat mord, medhjälp till försök till mord, grovt narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott och grov stöld. 13 misstänkta är kvar i häkte. Drygt åtta kilo narkotika – värt cirka 3,5 miljoner kronor på gatan, tre vapen och en stor mängd gods – däribland en bil värd 350 000 kronor, har tagits i beslag.

Narkotika och vapen

– Det här är ett led i Hisingspolisens långsiktiga arbete mot kriminella i Biskopsgården. Vi arbetar intensivt mot narkotikaförsäljningen som ofta är grogrund för konflikter mellan kriminella. Likaså för att få bort de illegala vapnen från gatan – de som möjliggör grova våldsbrott, säger lokalpolisområdeschefen Jörgen Thorén.

Polisen märker en markant skillnad i Biskopsgården efter att ett stort antal personer har frihetsberövats.

– Den öppna narkotikaförsäljningen har i stort sett försvunnit från området. Det är positivt – samtidigt vet vi att vi måste vara uthålliga för att få en bestående effekt. Annars tar nya kriminella aktörer vid.

Hög polisnärvaro

Grunden för polisarbetet är en hög närvaro av uniformerade poliser som är kända i området. Men Hisingspolisen tar även hjälp av andra enheter inom polisen för att möta situationen i Biskopsgården på många fronter.

– Det ska vara jobbigt att vara kriminell i Biskopsgården. Ytterst handlar det om att förhindra och förebygga ytterligare våldsyttringar och att varaktigt skapa trygghet i området, säger Jörgen Thorén.

Sedan ett år tillbaka har Hisingspolisen haft ett särskilt fokus på gängrelaterad brottslighet i offentlig miljö i Biskopsgården – ett arbete som manifesterats i ett medborgarlöfte till invånarna. Det är ett långsiktigt och kontinuerligt arbete i nära samverkan med Västra Hisingens stadsdelsförvaltning och med invånarna.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.