29 coronadödsfall på demensboende – utländsk personal med samarbetssvårigheter pekas ut som orsaken

publicerad 30 juni 2020
- av Per Nordin
Genrebild.

Äldreboendet Djurgården i Eskilstuna har drabbats mycket hårt av coronapandemin och en kartläggning visar att 29 åldringar har avlidit på boendet under våren – jämfört med fem personer förra våren. Orsaken tros vara att personalen inte pratar svenska och inte förstått instruktioner och säkerhetsåtgärder. Personalen har också haft svårt att samarbeta och har vid upprepade tillfällen dessutom misshandlat vårdtagare.

Aftonbladet har kartlagt närmare 1000 äldreboenden och kommit fram till att Djurgården har drabbats värre än de flesta. Personal på boendet beskriver smittspridningen ”som en bomb” som slog ner på boendet i april.

Djurgården har också en lång historia av vanskötsel och missförhållanden bakom sig. Personal på boendet ska ha hållit för munnen på åldringarna, tvingat dem att ligga i nerkissade lakan och mobbat och hånat de äldre. Personal har även misshandlat boende.

En förklaring till att så många smittats och dött på demensboendet ska vara att personalen i mycket hög utsträckning har invandrarbakgrund, språksvårigheter och svårigheter att samarbeta med varandra, konstaterar en utredning. Detta kan ha lett till att åldringar dött i onödan.

Redan runt påsk skriver tidningen att majoriteten av personalen började insjukna i covid-19 och att det gick trögt att få fram vikarier, många av dem ville inte arbeta på ett boende där det fanns bekräftad smitta.

– De mörkade det här och skyllde på allt möjligt, att det var sekretess. Jag hade ju aldrig frågat om några namn, jag ville ha lägesbeskrivning. Hur många är smittade på min systers boende, säger Agneta Berg-Wahlstedt, vars syster bor på Djurgården.

Hon menar att kommunen mörkade uppgifterna om den omfattande smittspridningen på boendet och beskriver det hela som ”gräsligt” och en ”stor tragedi”.

– Vart har människovärdet tagit vägen i den här pandemin? För även om man är jättegammal och jättesjuk så har man kanske livskvalitet ändå.

Enligt Berg-Wahlstedt kunde inte personalen hantera den skyddsutrustning de hade fått att använda. I kommunens utredning framgår det att personalen struntade i att byta förkläde eller handskar mellan besöken hos olika boende, något som också kan ha lett till ökad smittspridning.

– Här har vi uppenbarligen misslyckats, det är ju som jag sa en mängd olika faktorer och nu får vi vidta åtgärder för att säkra… dels kommer vi lägga ner den här enheten och sedan dra lärdom och se till att det här aldrig kan upprepas på någon annan enhet, kommenterar förvaltningschefen Johan Lindström.

Nyligen registrerades en av många anmälningar mot boendet hos kommunen. Det handlar om en anställd som misshandlat boende, genom att slå dem, vrida om huden på armen på en åldring och slagit en annan med ett duschmunstycke.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!