MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

143 rymde från rättspsyk förra året

publicerad 10 mars 2021
- av Per Nordin

Under 2020 avvek 143 patienter från den svenska rättspsykiatrin. En fjärdedel av de personer som rymde var också att betrakta som mycket farliga.

Det är statskanalen SVT som granskat rättspsykiatrin och kommit fram till att det under 2020 nästan inträffade tre rymningar i veckan. De allra flesta brottslingar avvek under permissioner och frigång och fler än hälften av dem hade dessutom rymt även tidigare.

– Varje fall där någon ger sig iväg och där personen är farlig är en för mycket. Vår ambition är att det ska vara noll, kommenterar Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Trots detta skedde alltså nästan tre rymningar i veckan och detta beror enligt Wieselgren på att man hellre vill ”behandla och rehabilitera” patienterna än att låsa in dem.

– Vi har att väga mellan att låsa in helt och hållet eller försöka att behandla och rehabilitera en person. Och då måste man i vissa lägen pröva saker. Det blir en dålig vård om man inte har möjlighet att komma ut och se om man är redo för nästa steg, menar hon.

93 av rymningarna ägde rum under permissioner och frigång, åtta patienter rymde under promenader med personal och fem när de besökte tandläkare och läkare. 84 av rymmarna hade även tidigare rymt från rättspsyk.

Nu hävdar Wieselgren att man kommer se över säkerheten inom rättspsykiatrin.

– Vi tittar dels på själva byggnaderna, säkerheten kring dem, larm och så vidare. Och dels på det vi kallar för dynamisk säkerhet. Att ha tillräckligt med personal runt patienterna och ligga steget före, så att inte avvikelser sker, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend