Sedel- och myntbytet blir det största i Sverige historia. Bytet väntas i slutändan kosta konsumenterna minst 700 miljoner kronor. Det finns idag cirka 100 miljarder kronor i kontanter i Sverige.
– 100 miljarder ska in på kort tid, och det är till handeln pengarna kommer. Det är inte lätt att hitta en bank som vill ta hand om dem, och om den gör det, ställer de frågor var pengarna kommer ifrån, säger Bengt Nilervall på Svensk Handel.
Tidsplan
Riksbankens direktion har, efter samråd med aktörerna på kontantmarknaden, beslutat om en tidplan för introduktionen av Sveriges nya sedlar och mynt. Introduktionen sker i två etapper. Samtidigt kompletteras den nuvarande sedel- och myntserien med en 2-krona och en 200-kronorssedel.
I oktober 2015 startar introduktionen av Sveriges nya sedlar och mynt. Först ut är 20-, 50-, 200-och 1000-kronorssedlarna, som släpps i oktober 2015. Ett år senare, i oktober 2016 släpps de nya 100- och 500-kronorssedlarna och de nya mynten, 1-, 2- och 5-kronan.
Säkerhetsdetaljer
Alla sedlar får en ny säkerhetsdetalj som kallas ”Spark”. Det är en tredimensionell färgrörelse i trycket som bildas med hjälp av speciella pigment i färgen. Rörelsen syns när sedeln vinklas.
Kostnad och motiv
Antalet förfalskade sedlar som påträffats i handeln har minskat drastiskt och under 2011 påträffades endast 562 stycken sedlar. Trots detta kommer bytet genomföras med en uppskattad slutkostnad för konsumenterna på minst 700 miljoner kronor.
Formgivning
Formgivaren av de nya sedlarna, Göran Österlund, tycker att det är något speciellt med sedlar, men säger också att det kan vara sista gången som våra sedlar alls speglar vår nation med tanke på dagens utveckling.
Se intervju med formgivaren bakom Sveriges nya sedlar:
Bakgrunden till bytet och samtliga beslut finns att läsa här.