Ekonomi

Vattenfall styckas – efter miljardförlust

Den statliga energijätten Vattenfall skriver ner värdet på bolagets tillgångar med nästan 30 miljarder kronor, samtidigt delas företaget upp, rapporterar Ekot.

Vattenfalls vd Øystein Løseth. Foto: Elisabeth Redlig
Vattenfalls vd Øystein Løseth. Foto: Elisabeth Redlig

"Vattenfall förändrar sin organisationsstruktur för att uppnå ökad finansiell och strategisk flexibilitet. Koncernens verksamheter kommer från och med den 1 januari 2014 att delas upp i två regioner: Norden och Kontinentaleuropa/Storbritannien", skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.
Vattenfall skriver även ner värdet på tillgångarna i Nederländerna med 14,5 miljarder kronor. Då inkluderas det kritiserade köpet av Nuon. Man skriver sammanlagt ner tillgångsvärdet med 29,7 miljarder kronor, mycket på grund av marknadsutsikterna.

 Att göra nedskrivningar av den här digniteten är naturligtvis mycket tungt. Men verkligheten ser ut som den gör och vi måste agera utifrån den kunskap vi har om marknaden idag. Det betyder att vi behöver korrigera värdet på våra tillgångar, säger styrelseordförande Lars G Nordström och vd Øystein Løseth i ett gemensamt uttalande.

Vattenfall delar också upp sin organisation i en nordisk och en kontinentaleuropeisk del. Enligt Lars G Nordström öppnar en uppdelning av bolaget för möjligheten att ta in nya ägare i den europeiska verksamheten för att dela på riskerna, skriver Ekot.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!