Vattenfall styckas – efter miljardförlust

publicerad 23 juli 2013

Den statliga energijätten Vattenfall skriver ner värdet på bolagets tillgångar med nästan 30 miljarder kronor, samtidigt delas företaget upp, rapporterar Ekot.

Vattenfalls vd Øystein Løseth. Foto: Elisabeth Redlig
Vattenfalls vd Øystein Løseth. Foto: Elisabeth Redlig

”Vattenfall förändrar sin organisationsstruktur för att uppnå ökad finansiell och strategisk flexibilitet. Koncernens verksamheter kommer från och med den 1 januari 2014 att delas upp i två regioner: Norden och Kontinentaleuropa/Storbritannien”, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Vattenfall skriver även ner värdet på tillgångarna i Nederländerna med 14,5 miljarder kronor. Då inkluderas det kritiserade köpet av Nuon. Man skriver sammanlagt ner tillgångsvärdet med 29,7 miljarder kronor, mycket på grund av marknadsutsikterna.

 Att göra nedskrivningar av den här digniteten är naturligtvis mycket tungt. Men verkligheten ser ut som den gör och vi måste agera utifrån den kunskap vi har om marknaden idag. Det betyder att vi behöver korrigera värdet på våra tillgångar, säger styrelseordförande Lars G Nordström och vd Øystein Løseth i ett gemensamt uttalande.

Vattenfall delar också upp sin organisation i en nordisk och en kontinentaleuropeisk del. Enligt Lars G Nordström öppnar en uppdelning av bolaget för möjligheten att ta in nya ägare i den europeiska verksamheten för att dela på riskerna, skriver Ekot.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.